Ţiganii bulgari au luat calea Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartiere întregi de rromi din oraşul bulgar Plovdiv se mută în Germania, Franţa sau Elveţia, în căutarea unei vieţi mai bune, relatează cotidianul  „Mariţa„, citat de site-ul Novinite.com

Elveţia este una dintre destinaţiile preferate de ţiganii bulgari deoarece acolo se instalează în tabere pentru refugiaţi kurzi şi primesc adăpost, mâncare şi 600 de euro pe lună, fiind consideraţi refugiaţi politici. De obicei, rromii îşi argumentează cererea de azil susţinând că sunt discriminaţi în Bulgaria, explică Yashar Asan, directorul Comitetului de iniţiativă populară din Want.

Potrivit lui Asan, 20 de familii relativ bogate de ţigani din Plovdiv au emigrat în Elveţia în ultimele două luni. Unele dintre ele urmează să fie extrădate şi timise înapoi în Bulgaria cu avionul, pe cheltuiala autorităţilor de la Berna.

La Stolipinovo, cel mai mare cartier de etnici rromi din Bulgaria, cu o populaţie de 40.000 de locuitori, toţi visează la oraşul german Dortmund. Potrivit lui Asan, cinci autobuze cu câte 50 de persoane pleacă în fiecare zi  spre Dortmund din Stolipinovo. Asan susţine că 500 de familii din Stolipinovo, ceea ce înseamnă 3.000-5.000 de persoane, au emigrat în Franţa şi Germania în ultimii zece ani. În ţările în care ajung, bărbaţii se angajează în sectorul construcţiilor, dar multe femei ajung să se prostitueze.

Tot mai multe ţări europene încearcă fel de fel de măsuri pentru a face faţă valului de rromi ce vin din Bulgaria şi România şi care apoi se apucă de furat sau de cerşit, agresând cetăţenii. Unele state au interzis cerşitul, altele încearcă să-i integreze în societate, mai ales pe copiii rromilor, înscriindu-i la şcoală, dar se lovesc de aceeaşi problemă, susţin reprezentanţii ONG-urilor: fiindcă nu-şi găsesc de lucru în ţările în care au ajuns, rromii nu-şi mai lasă copiii la şcoală, preferând să-i folosească la furat sau la cerşit. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite