Tibetanii au pornit la marş împotriva Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Oficialii de la Beijing consideră protestul drept o tentativă de sabotare a JO. Refugiaţii tibetani au protestat, ieri, în întreaga lume pentru a marca împlinirea a 49 de ani de la

>> Oficialii de la Beijing consideră protestul drept o tentativă de sabotare a JO.

Refugiaţii tibetani au protestat, ieri, în întreaga lume pentru a marca împlinirea a 49 de ani de la revolta împotriva regimului chinez şi pentru a face presiuni în vederea obţinerii independenţei regiunii himalayene înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing. În India, 101 exilaţi, susţinuţi de mii de simpatizanţi, au pornit într-un marş spre Tibet, programat să se desfăşoare pe parcursul a cinci luni.


În Nepal, circa o sută de refugiaţi tibetani au fost arestaţi, ieri, în urma unor ciocniri cu poliţia din Kathmandu, în momentul în care încercau să ajungă la ambasada Chinei pentru a marca împlinirea a 49 de ani de la plecarea lui Dalai Lama în exil, în India.


În Grecia, doisprezece tibetani au aprins o torţă la Olimpia, locul în care se desfăşurau Jocurile Olimpice antice, pentru a lansa "o ştefată olimpică internaţională", care speră să fie purtată prin mai mult de 20 de ţări, ajungând la graniţa Tibetului înainte de începerea Olimpiadei de la Beijing la 8 august a.c. În India, câteva mii de persoane - tibetani, indieni şi occidentali - i-au salutat pe cei 101 participanţi la marşul libertăţii, pornit din oraşul Dharmsala (nordul Indiei), unde se află reşedinţa liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama, şi a celor mai importanţi membri ai guvernului tibetan în exil.


"Mulţi oameni au plâns când şi-au luat rămas bun de la participanţii la marş", a spus Tsewang Rigzin, preşedintele Congresului tineretului tibetan, citat de Reuters.


"Ca refugiaţi, avem dreptul să ne întoarcem pe pământurile natale, dar oficialii indieni ne-au spus că nu ni se va permite să trecem graniţa", a adăugat el. Participanţii la marş, călugări budhişti îmbrăcaţi în veşminte roşii, călugăriţe şi tineri născuţi în exil, poartă steaguri tibetane şi fotografii ale lui Dalai Lama şi ale liderului Mahatma Gandhi, părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă nonviolente. Ieri, Dalai Lama a vorbit despre "inimaginabilele şi uriaşele" încălcări ale drepturilor omului de către China în Tibet.
Declaraţiile sale severe contrastează cu moderaţia pe care a adoptat-o în ultimii ani.

Ameninţări cu măsuri dure

Recent, oficialii chinezi l-au acuzat pe liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, că încearcă să saboteze Jocurile Olimpice de vară de la Beijing. Totodată, autorităţile de la Beijing au ameninţat că sunt dispuse să adopte măsuri dure împotriva oricăror grupări care vor încerca să semene instabilitate în regiunea himalayană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite