“The Economist”: “condamnarea lui Adrian Năstase trimite un semnal puternic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Oricare ar fi soarta lui Adrian Năstase, cazul lui transmite un semnal puternic. Pentru prima dată de la căderea comunismului, România a demonstrat că poate trimite politicieni puternici în spatele gratiilor , indiferent câţi bani sau câtă putere au", scrie publicaţia britanică "The Economist", care relatează pe larg cazul lui Adrian Năstase.

"Un fost premier al României a fost operat în urma unei tentative de sinucidere, la câteva ore după ce i s-a spus că va merge la închisoare pentru corupţie", scrie prestigioasa publicaţie britanică "The Economist".

Publicaţia subliniază faptul că Adrian Năstase şi preşedintele Traian Băsescu sunt duşmani politici şi se atacă unul pe altul din 2004, când au fost contracandidaţi la alegerile prezidenţiale şi Adrian Năstase a fost învins de Traian Băsescu. "Ulterior, Năstase a spus de multe ori că este victima unei hărţuieli politice din partea preşedintelui şi l-a acuzat pe Băsescu de faptul că se află în spatele procesului împotriva sa", scrie "Economist".

Publicaţia scrie că vestea a venit ca un şoc pentru români deoarece, de la sfârşitul comunismului, niciun politician de rang înalt nu a mers niciodată la închisoare. "Toată lumea presupunea că social-democraţii lui Victor Ponta îl vor proteja pe Adrian Năstase. E un moment semnificativ pentru România care a fost adesea criticată de UE în ultimii ani pentru că este incapabilă de a-i condamna pe politicienii corupţi", scrie "The Economist".

Încăpăţânare legendară

"Încăpăţânarea lui Adrian Năstase este legendară. Întrebat, cu opt ani în urmă despre averea semnificativă pe care a acumulat-o în vremea cât a fost premier, el i-a invitat pe criticii săi să-i numere ouăle. Acum, judecătorii români sunt cei încăpăţânaţi. După un proces de trei ani şi jumătate, judecătorii au decis că Năstase a acumulat ilegal 1,6 milioane de euro în campnia electorală din 2004", afirmă publicaţia.

"The Economist" subliniază şi că "mulţi îl consideră ca fiind unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut România după căderea regimului comunist al lui Ceauşescu" şi că "este un apreciat intelectual", dar că "aroganţa sa şi scandalurile de corupţie i-au adus căderea".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite