Terorist Al-Qaida, eliberat în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islamistul iordanian Abu Qatada, considerat de mulţi ca fosta mână dreaptă a lui Osama bin Laden în Europa, a fost eliberat din închisoare luni în Marea Britanie.

Qatada, în vârstă de 51 de ani, care se luptă pentru a evita extrădarea în ţara sa, a fost eliberat din închisoarea de maximă securitate Long Lartin din regiunea de centru-vest a Marii Britanii. Acesta a părăsit zona în jurul orei 21.15 GMT (23.15, ora României) pe bancheta din spate a unei maşini, acoperindu-şi cu o mână faţa.Qatada, considerat ca liderul spiritual al Al-Qaida în Europa, se va afla în arest la domiciliu timp de 22 de ore pe zi, va fi nevoit să poarte o brăţară electronică, nu va putea intra în moschee şi nu va avea acces la internet sau la telefon.

Opinia publică, furioasă

Iordanianul, care şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor şase ani în închisoare în Marea Britanie în pofida absenţei acuzaţiilor, are, de asemenea, interdicţia de a se întâlni cu 27 de persoane, printre care şi noul lider Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Justiţia britanică a ordonat eliberarea condiţionată a iordanianului, la 6 februarie, pe motiv că acesta nu mai poate fi ţinut în detenţie fără a fi pus sub acuzare şi judecat. Dar această decizie a provocat un scandal în cadrul guvernului de la Londra şi a înfuriat opinia publică şi clasa politică britanică, mai ales după o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care s-a pronunţat împotriva extrădării lui Qatada în Iordania. Conform CEDO, extrădarea sa încalcă dreptul la un proces echitabil în Iordania, din cauza probelor obţinute sub tortură care ar putea fi folosite împotriva sa.  
         
Londra vrea să-l extrădeze

Pentru a mai drege situaţia, guvernul britanic a asigurat că va utiliza „toate mijloacele posibile" pentru a-l extrăda pe Qatada, acuzat în Iordania în două cazuri de „terorism" pentru care a fost deja judecat şi condamnat în absenţă.

„Toată lumea vrea ca acest om să plece", a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. Dacă va fi extrădat, „vom continua negocierile cu iordanienii pentru a obţine asigurări cu privire la neutilizarea probelor obţinute prin tortură împotriva lui Qatada" în faţa justiţiei iordaniene, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne britanic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite