Terorism energetic în America de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chavez şi Correa acuză "crimele de război" columbiene Gherilele marxiste Farc au dinamitat cel puţin şapte tronsoane ale oleoductului care leagă Ecuadorul de Columbia, analiştii

Chavez şi Correa acuză "crimele de război" columbiene

Gherilele marxiste Farc au dinamitat cel puţin şapte tronsoane ale oleoductului care leagă Ecuadorul de Columbia, analiştii considerând această acţiune drept un atentat terorist. În acest timp, preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, şi omologul său ecuadorian, Rafael Correa, au lansat noi atacuri la adresa Columbiei.

Gherilele comuniste Farc au trecut într-o nouă fază în lupta împotriva regimului de la Bogota, odată cu dinamitarea a cel puţin şapte tronsoane ale oleoductului Trasandino, ce leagă Ecuadorul de Columbia. Atacul a avut loc pe teritoriul Columbiei, în sud-vestul ţării. Bogota a anunţat că lucrările pentru repararea conductei vor dura cel puţin trei zile. Prin Trasandino se puteau transporta, în condiţii normale, aproximativ 100.000 de barili de petrol pe zi. Oleoductul este deţinut de compania columbiană Ecopetrol.

Autorităţile columbiene cred că dinamitarea oleoductului poate fi considerată un act de represalii după uciderea numărului doi al Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia, Raul Reyes. Acesta a fost ucis pe teritoriul ecuadorian de armata columbiană, în cadrul unui raid ce a vizat poziţiile ocupate de rebelii marxişti.

9.000 de militari "paşnici"

Preşedintele venezuelean l-a primit ieri, la Caracas, pe omologul său ecuadorian, Rafael Coreea, pentru a discuta criza din regiune, dar şi pentru a comenta rezoluţia Organizaţiei Statelor Americane. "Rezoluţia OAS ne satisface, însă nu ne mulţumeşte pe deplin", a declarat Rafael Correa.

"Criza nu va lua sfârşit până ce agresorul nu va fi condamnat", a adăugat liderul de la Quito. "Cerem condamnarea guvernului columbian pentru acest act aberant", a declarat, la rândul său, Hugo Chavez. Rezoluţia OAS condamnă incursiunea trupelor columbiene pe teritoriul Ecuadorului şi acuză Bogota de "violarea suveranităţii statului Ecuador".

Între timp, la graniţa Columbiei au fost mobilizate aproximativ 9.000 de trupe venezuelene şi 3.200 ecuadoriene, în ciuda faptului că cei doi lideri au cerut şi ieri o rezolvare "paşnică" a crizei. De cealaltă parte, preşedintele columbian, Alvaro Uribe, a anunţat că nu va mobiliza armata şi că nu va "permite naţiunii sale să intre într-un război cu vecinii".

Ameninţări cu naţionalizarea

Hugo Chavez a ameninţat chiar că ar putea decide naţionalizarea tuturor firmelor columbiene din Venezuela. Totuşi, Columbia este principala sursă de grâne pentru Venezuela.

Între timp, laptopul fostului lider al gherilelor Farc este analizat de specialişti, la Washington. "Este pentru prima dată când analizăm ceva care să fi aparţinut Farc şi care să demonstreze legăturile dintre gruparea de gherilă şi Hugo Chavez", declară asistentul secretarului de stat, Thomas A. Shannon.

Cu toate acestea, Chavez a respins informaţiile conform cărora ar fi oferit peste 300 milioane de dolari gherilelor marxiste. Farc este receptată drept o grupare teroristă, principala sa ocupaţie până acum fiind luarea de ostatici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite