Tentativă de trafic cu material radioactiv dejucată în Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia slovacă şi cea ungară au confiscat miercuri un kilogram de material radioactiv şi au arestat trei persoane, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei slovace, Martin Korch.

Poliţia slovacă şi cea ungară au confiscat miercuri un kilogram de material radioactiv şi au arestat trei persoane, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei slovace, Martin Korch.

Incidentul reîntăreşte suspiciunea Occidentului în legătură cu intenţiile anumitor grupări teroriste de a construi bomba nucleară. Korch a declarat că cei trei plănuiau să vândă materialul pentru suma de un milion de dolari.

Doi dintre suspecţi au fost arestaţi în estul Slovaciei şi unul în Ungaria, în apropierea frontierelor cu Ucraina, după o colaborare de mai multe luni a poliţiştilor din cele două ţări.

În cursul zilei de ieri, reprezentanţi ai poliţiei slovace au declarat că materialul confiscat era uraniu, în cantităţi suficiente pentru construirea unei "bombe murdare".

FBI consideră arestările o "încununare" a multor ani de muncă în cooperare cu ţările de dincolo de Cortina de Fier. Vestea legată de capturarea materialului radioactiv a venit imediat după publicarea unui raport secret, întocmit de experţi suedezi şi ruşi, care scoate în evidenţă incapacitatea autorităţilor de a proteja minele de uraniu din nord-vestul Rusiei.

Mai mult, specialiştii de la "Inspectoratul Suedez pentru Energie Nucleară" au descoperit că multe dintre cele 35 de mine din peninsula Kola, din apropierea Norvegiei şi Finlandei, sunt insuficient protejate. În peninsula Kola se găseşte cea mai mare cantitate de deşeuri radioactive din lume.

"Problema traficului (cu material radioactiv) este reală", scrie în raportul citat de presa slovacă. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, din 1995 până acum au fost înregistrate aproximativ 1.300 de cazuri de trafic cu material radioactiv. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite