Tensiunile cresc la graniţa dintre Kosovo şi Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţa NATO din Kosovo (KFOR) a preluat controlul asupra postului de frontieră Jarinje, aflat la graniţa cu Serbia, după ce acesta a fost incendiat miercuri seara de un grup de tineri.

„Am consolidat prezenţa la postul de frontieră Jarinje. În acest moment, acolo se află numai membri KFOR", a declarat un purtător de cuvânt al forţei NATO, iar informaţia a fost confirmată şi de guvernul de la Priştina.

Televiziunea naţională sârbă RTS a difuzat imagini cu circa 100 de tineri mascaţi, foarte probabil sârbi, care lansau cocteiluri Molotov asupra postului de frontieră, folosind şi un buldozer pentru a-l distruge.

Poliţiştii şi vameşii sârbi prezenţi la faţa locului s-au refugiat de partea sârbă a frontierei în cursul atacului, a declarat un martor. KFOR a informat într-un comunicat că militarii săi au fost vizaţi de tiruri de armă, în apropiere de Jarinje. Purtătorul de cuvânt al Misiunii europene în Kosovo, Nicholas Hawton, a declarat că nu s-au înregistrat răniţi în cursul acestui incident.

Embargo asupra produselor sârbeşti

Furia sârbilor, care reprezintă majoritatea populaţiei în regiune şi nu recunosc autorităţile kosovare, a fost generată de faptul că autorităţile de la Priştina mobilizaseră unităţi de poliţie la posturile de frontieră Jarinje şi Brnjak, pentru a-şi impune controlul. Priştina speră să poată implementa astfel embargoul asupra produselor sârbeşti, impus la 20 iulie ca răspuns la restricţiile instituite de Belgrad asupra produselor kosovare, în 2008, odată cu proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo.

Aceasta este prima dată de la proclamarea independenţei în 2008 când Priştina încearcă să-şi impună suveranitatea în nordul Kosovo. Serbia a decis ieri să ceară o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite