Tensiunile SUA-Pakistan, o piesă veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea de anihilare a lui Bin Laden a fost convenită în secret de SUA şi Pakistan acum 10 ani. Conform înţelegerii, Islamabadul trebuia să protesteze, de formă, că Washingtonul a acţionat pe teritoriul său. Şeful Al-Qaida, Osama bin Laden, este mort de mai bine de o săptămână, dar detaliile despre operaţiunea secretă americană în nordul Pakistanului continuă să apară.

Pakistanul protestează vehement faţă de acţiunea unilaterală a forţelor speciale ale SUA pe teritoriul său. Informaţiile obţinute de „The Guardian" arată însă că tensiunile, intens mediatizate, pe axa Washington-Islamabad sunt doar un spectacol bine regizat. Un acord încheiat de preşedinţii Pervez Musharraf şi George W. Bush în 2001 permitea o operaţiune militară a SUA împotriva liderului Al-Qaida pe teritoriul pakistanez.

Citiţi şi:

De ce au susţinere talibanii şi Al Qaida în Pakistan

Lumea după Osama. Martirul viitorului

Potrivit cotidianului britanic acordul încheiat între Pervez Musharraf şi George W. Bush în 2001 şi reînnoit şapte ani mai târziu - în timpul „tranziţiei către democraţie" - februarie-iulie 2008, când Musharraf era încă preşedinte, dar fusese ales un guvern civil - permitea o operaţiune americană împotriva lui Osama bin Laden pe teritoriul pakistanez.

„A existat un acord potrivit căruia, dacă ştiam unde este Osama, mergeam şi îl capturam", a declarat un fost oficial american, citat de „The Guardian". Cum a fost convenit, aşa s-a şi petrecut. Un comando al Navy SEAL a lansat o operaţiune de 40 de minute - după zile-n şir de urmărire de către CIA - în oraşul pakistanez Abbottabad. Liderul Al-Qaida a fost ucis, stârnind, rând pe rând, „o senzaţie de uşurare" preşedintelui Obama, euforie în rândul americanilor şi atrăgând mesaje de mulţumire din partea liderilor lumii, inclusiv din partea României.

Războiul declaraţiilor

Agent pakistanez arestat pentru implicare în atentatele din India



Respectând termenii acordului Musharraf- Bush, premierul Pakistanului, Yusuf Raza Gilani, a denunţat atitudinea „unilaterală" a Washingtonului în cazul anihilării lui Osama bin Laden. El a reproşat SUA că nu au informat guvernul lor de acţiunea din Abbottabad, ceea ce evident încalcă suveranitatea statului pakistanez.

Potrivit termenilor înţelegerii secrete, SUA nu aveau obligaţia să-i informeze pe pakistanezi de momentul atacului, iar pakistanezii se angajau să nu riposteze. Iar ambele părţi au respectat acordul: elicopterele Blackhawk cu soldaţi ai forţelor speciale au acţionat în voie în Abbottabad. Deşi vila liderului Al-Qaida era într-o zonă puternic militarziată, nimeni nu a intervenit.

A intrat în scenă şi purtătorul  de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, care a precizat că Statele Unite consideră relaţia cu Pakistanul „complicată, dar importantă", dar că SUA „nu vor prezenta scuze pentru măsurile luate de preşedintele Obama" privind trimiterea unei unităţi speciale după liderul Al-Qaida.

Din datele apărute, Washingtonul a luat în calcul şi o încălcare a acordului de către partenerii pakistanezi. Oficiali militari şi guvernamentali americani, citaţi de „New York Times", susţin că echipa Navy SEAL implicată în raidul împotriva lui Osama bin Laden era suficient de numeroasă ca să facă faţă unei confruntări cu forţele pakistaneze, în cazul în care acestea ar fi răspuns armat raidului.

Autorizat să se apere

image

Premierul Yusuf Raza Gilani critică SUA în Parlament



„Ordinele erau să se evite orice confruntare dacă era posibil. Dar echipa era autorizată să deschidă focul (împotriva pakistanezilor) ca să poată pleca", a declarat un oficial american. În cazul unei riposte, oficiali americani de rang înalt, inclusiv amiralul Michael Mullen, erau pregătiţi să-i sune pe omologii lor pakistanezi pentru încetarea focului. Aceaşi sursă a mai dezvăluit că la Abbottabad erau în aşteptare două echipe de specialişti: una pentru a-l îngropa pe Bin Laden în cazul în care era ucis şi alta formată din avocaţi, anchetatori şi translator, în cazul în care acesta era capturat în viaţă.

Al-Qaida, finanţată de CIA

Spectacolul pakistano-american continuă, potrivit oficialului american, citat de „The Guardian", protestele pakistaneze din ultima săptămână nefiind decât „faţa publică" a acordului. Premierul de la Islamabad, Yusuf Raza Gilani, a ordonat începerea unei anchete privind prezenţa lui Osama bin Laden pe teritoriul ţării, afirmând însă că acuzaţiile de complicitate a serviciilor secrete pakistaneze şi de incompetenţă formulate de Washington sunt „absurde".

„Suntem hotărâţi să aflăm prin orice mijloace cum, când şi de ce Osama bin Laden era prezent la Abbottabad", a declarat Gilani în faţa deputaţilor ţării.Premierul a mai precizat că „Al-Qaida nu s-a născut în Pakistan" şi că înfiinţarea organizaţiei teroriste nu poate fi pusă în cârca autorităţile de la Islamabad. „Să amintim comunităţii internaţionale deceniul din anii '90, în care voluntari arabi s-au alăturat jihadului (contra ocupaţiei sovietice), care s-a transformat în Al-Qaida", a adăugat Gilani, referindu-se la finanţarea şi înarmarea mujahedinilor antisovietici de către CIA. 

„Acces direct" la văduve

Pakistanul a informat SUA că va permite agenţilor americani „accesul direct" la cele trei văduve ale liderului Al-Qaida. Aceasta presupune că agenţii SUA vor putea să le intervieveze faţă în faţă pe soţiile lui Bin Laden, nu doar să trimită întrebări. Deocamdată, Islamabadul nu a primit o solicitare oficială din partea SUA în acest sens.

Cine profită de pe urma morţii lui Bin Laden

Jocul dublu al Pakistanului, care are un discurs intern, în care apără suveranitatea statului, acuzând SUA, şi un altul extern, în care ţara este un aliat important în lupta antiteroristă, naşte noi semne de întrebare. „Wall Street Journal"  notează că presa pakistaneză a dat publicităţii numele directorului CIA din această ţară şi un material despre o întâlnire a acestuia cu omologul pakistanez de la Inter-Services Intelligence (ISI).

Publicaţia se întreabă dacă Islamabadul a încercat astfel să expulzeze un agent secret al SUA, după eliminarea liderului Al-Qaida. Este a doua acţiune de deconspirarea, în ultimele şase luni. În decembrie, şeful Biroului CIA din Islamabad a fost obligat să părăsească Pakistanul după ce a primit o serie de ameninţări cu moartea.

Recent, un agent al serviciilor secrete pakistaneze a fost arestat pentru implicarea în atentatele de la Bombay, în 2008, când au murit 195 de oameni.Cert este că de pe urma anihilării lui Bin Laden, care a justificat în opinia fostului vicepreşedinte american Dick Cheney măsurile dure de interogarea a suspecţilor de terorism aplicate de SUA, profită serviciile secrete din Europa. După ce Marea Britanie a arestat mai multe persoane în baza legii antiterorism Rusia a lichidat membri unei grupări teroriste apropiate de Al-Qaida, a venit rândul Franţei.

Surse din cadrul poliţiei franceze au anunţat că şapte membri ai mediilor islamiste au fost arestaţi luni în capitală, în cadrul luptei împotriva filierelor islamiste. Operaţiunea a fost realizată de membri ai Direcţiei centrale de informaţii interne (DCRI), ai căror membri s‑ar fi reîntors recent din „zonele de luptă".

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite