Tensiuni între Israel şi Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 30 de ani, Israelul nu a avut probleme la frontiera sa de sud cu Egiptul. După incidentele de joi, tensiunea diplomatică între cele două state a crescut, mai ales pe fondul presiunii opiniei publice. În apropierea graniţei dintre Egipt şi Israel, au avut loc mai multe atacuri asupra unor autobuze şi vehicule israeliene.

Climatul s-a deteriorat dramatic. Cinci poliţişti egipteni au fost ucişi, începând de joi, la graniţa cu Israelul. Poliţiştii patrulau în regiunea egipteană Sinai, când au fost atacaţi de dincolo de graniţă. Ziarul „Al-Ahram" a scris că trei poliţişti egipteni şi-au pierdut viaţa
într-un raid israelian din apropiere de graniţa cu Egiptul.

Potrivit cotidianului, o sursă militară a spus că un avion israelian viza agenţi infiltraţi care trecuseră graniţa, în oraşul egiptean Rafah. Israelul şi-a cerut scuze, dar guvernul egiptean a declarat că acestea sunt insuficiente. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a prezentat oficial scuze sâmbătă şi a spus că circumstanţele incidentului vor fi analizate împreună cu armata egipteană. El a făcut declaraţia după ce Egiptul a ameninţat că-şi va rechema ambasadorul din Tel Aviv.

Actuala criză dintre cele două ţări este cea mai gravă de la semnarea Tratatului de pace din 1979. Mii de egipteni au protestat în faţa ambasadei israeliene din Cairo în urma uciderii poliţiştilor. Un protestatar s-a căţărat pe clădire, a luat steagul israelian şi l-a înlocuit cu cel egiptean. Armata israeliană a arestat în Cisiordania, sâmbătă noapte, aproape 120 de membri ai Hamas. Arestările vin în urma tirurilor cu rachete lansate de palestinieni asupra oraşelor Beersheva şi Ofakim. Atacurile s-au soldat cu un mort şi 12 răniţi, printre care doi copii. Sâmbătă, Hamas a anunţat încheierea armistiţiului cu Israelul.

120
de membri Hamas au fost arestaţi în Cisiordania de armata israeliană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite