Tensiuni în Ungaria: Jobbik şi romii au manifestat în aceeaşi zi unii împotriva celorlalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marşul alimentează tensiunile interetnice din estul Ungariei. Romii au organizat la rândul lor un protest, în replică la aceste acuzaţii.

Partidul de extrema-dreapta Jobbik a organizat, miercuri, un mars antiromi în estul Ungariei.

Participanţii au protestat faţă de valul de infracţiuni înregistrate în regiune, acuzându-i pe romi pentru această situaţie.

Organizatorii au avertizat, totodată, că măsurile de austeritate anunţate recent de Guvern, înseamnă şi reducerea bugetului pentru siguranţa publică.Marşul alimentează tensiunile interetnice din estul Ungariei.

Jobbik deţine 45 din totalul de 386 de mandate din Parlamentul de la Budapesta. La ultimele alegeri, formaţiunea a mizat pe resentimentele unei mari părţi a populaţiei faţă de cei circa 700.000 de romi care traiesc în Ungaria.

Tot miercuri, mai multe sute de romi au defilat prin Miskolc, oraş situat în estul Ungariei, pentru a replica manifestaţiei partidului de extremă dreaptă Jobbik, care s-a desfăşurat în aceeaşi localitate, relatează AFP.

Aproximativ 600 de romi au defilat prin centrul oraşului, scandând "Jos Jobbik !", "Noi suntem aici acasă !", dar şi bannere pe care se putea citi: "Vrem pace, lege şi o Ungarie fără nazişti".

Manifestaţia Jobbik a avut loc centrul unei zone cu 29.000 de locuitori, unde au acuzat "înmulţirea crimelor romilor" în acest cartier.

De cealaltă parte, Aladar Horvath, şeful Mişcării pentru drepturile cetăţenilor în Republică, a declarat că a fost cea mai mare mobilizare a romilor din ani.

Coloana romilor a fost supravegheată de forţele de securitate, pentru a evita incidentele, autorităţile permiţând defilarea romilor doar dacă marşul se termina înaintea celui al membrilor Jobbik.

Temerile Poliţiei de a nu izbucni conflicte violente între cele două grupuri de manifestanţi erau date de participarea la manifestaţia Jobbik a membrilor unor grupuscule de extremă dreaptă provenite din Garda ungară, o fostă organizaţie paramilitară, în prezent interzisă.

Aproape 2.000 de persoane au participat la manifestaţia Jobbik, caracterizată printr-o retorică antiţigănească violentă, circa o sută dintre participanţi fiind echipaţi în uniforma formaţiunii paramilitare dizolvate.

"Trebuie să acţionăm încă de acum pentru a ne salva viitorul, pentru a elibera Ungaria de criminalitatea ţigănească", a declarat deputatul Jobbik Zsolt Egyed.

"În fiecare zi, câte un pensionar este ucis pentru câteva mii de forinţi. Trebuie să recâştigăm controlul asupra străzilor din Miskolc pentru securitatea copiilor noştri", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele partidului, Gabor Vona, a declarat că Jobbik "nu este rasist", ci vrea "egalitate în faţa justiţiei". "Celelalte partide care ne diabolizează sunt cu adevărat rasiste", a lansat el.

În cele din urmă, ambele manifestaţii s-au terminat fără incidente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite