UPDATE Tensiuni Siria: Guvernul sirian şi-a prezentat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mohammad Naji Otri, aflat la conducerea Executivului sirian din 2007, şi-a prezentat, marţi demisia, împreună cu toţi membrii cabinetului.

Demisia guvernului a fost acceptată de şefului statului, Bashar al-Assad, a anunţat televiziunea publică.

Componenţa noului guvern urmează să fie cunoscută până la sfârşitul săptămânii. Rolul noului Executiv este de a duce la bun sfârşit programul de reforme pe care Bashar al-Assad ar trebui să îl anunţe în curând.

Printre aceste reforme ar figura abrogarea stării de urgenţă, liberalizarea presei şi instaurarea pluralismului politic, cerute de mişcarea de contestare lansată în urmă cu două săptămâni în Siria.

Mii de persoane au ieşit în stradă după ce guvernul sirian şi-a anunţat demisia, pentru a-l susţine pe preşedintele Bashar al-Assad. Noul cabinet va fi anunţat în 24 de ore, a informat un înalt responsabil de la Damasc, citat AFP.

Susţinătorii preşedintelui Bashar al-Assad s-au strâns în piaţa din Damasc purtând drapele, protrete ale preşedintelui şi banderole cu inscripţia "Nu disensiunii confesionale". Manifestări identice sunt prevăzute în toate oraşele din ţară.

Preşedintele Assad va anunţa, potrivit unor apropiaţi ai puterii, abolirea stării de urgenţă care îi privează pe cetăţeni de majoritatea libertăţilor publice. El se află la putere din 2000 şi în prezent se confruntă cu o mişcare de protest fără precedent.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise, sâmbătă, în oraşul sirian Latakia, situat pe litoralul Mării Mediterane, în conflictul dintre forţele de ordine şi oponenţi ai regimului lui Bashar al Assad.

Siria, între teama de a destabiliza Libanul şi Israelul şi speranţa de a slăbi Iranul

Potrivit oficialilor americani, citaţi de „New York Times", revoltele din Siria par a fi răspândite pe scară largă, implicând diferite grupuri religioase din sudul ţării, inclusiv grupuri sunnite, altădată loiale preşedintelui Assad. Oficialii americani au mărturişit că există teama ca problemele din Siria să nu destabilizeze Libanul şi Israelul. Pe de altă parte, se conturează speranţa că protestele ar putea slăbi regimul Assad, care este unul din aliaţii cheie ai Iranului.

Protestele au început săptămâna trecută la Deraa, în timpul funeraliilor a trei manifestanţi ucişi vineri de forţele de securitate. Aproape 300 de tineri au urcat pe resturile unei statui a fostului preşedinte Hafez al-Assad şi au scandat sloganuri ostile regimului.

Ţară multiconfesională şi multietnică, Siria are o populaţie formată în majoritate din suniţi, alawiţi, creştini şi kurzi, transmite Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite