Tensiune în Kosovo: „Stop sau tragem!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii kosovari au preluat controlul asupra unor puncte de frontieră cu Serbia. Noi presiuni au apărut în nordul teritoriului, locuit în majoritate de sârbi, fapt ce agită iar spiritele în comunitatea internaţională.

Două puncte de trecere a frontierei de la graniţa Serbiei cu Kosovo au fost blocate, la sfârşitul săptămânii trecute, de sârbi, care se opun măsurilor luate de guvernul majoritar albanez de la Priştina. Gestul a suscitat „o profundă nelinişte a ONU", după cum menţionează surse locale ale organizaţiei internaţionale. Sârbii, majoritari în nordul Kosovo, au parcat, joi seară, mai multe camioane de-a lungul drumului care duce la două puncte de frontieră pe care le contestă (la Jarinje şi Brnjak). În vară, aici au avut loc mai multe confruntări violente, în care a fost ucis un poliţist kosovar, astfel că s-a decis desfăşurarea de forţe NATO şi KFOR.

Pe de altă parte, soldaţii din cadrul KFOR au barat drumul cu sârmă ghimpată şi cu panouri pe care este scris în engleză şi în sârbă „Stop sau tragem!". Vineri dimineaţă, poliţiştii kosovari, împreună cu reprezentanţi ai misiunii Uniunii Europene de poliţie din Kosovo (EULEX) au reuşit să preia controlul asupra punctelor de trecere a frontierei. În regiune, atmosfera este tensionată şi există temeri că o explozie de violenţă ar putea avea loc oricând.

La New York, Edmond Mulet, secretar general adjunct al ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii, a declarat că „rămâne foarte preocupat de situaţie". La rândul său, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, apreciază că există „riscul real al unui conflict şi al unei băi de sânge".Serbia continuă să nu recunoască independenţa proclamată unilateral, în 2008, de provincia Kosovo (majoritar albaneză), şi finanţează în continuare instituţii guvernamentale paralele în nord, în special consilii municipale, şcoli şi spitale.

Premierul kosovar

Hashim Thaci a prezentat, săptămâna trecută, detaliile unui proiect pentru restabilirea controlului  la cele două puncte aflate în litigiu cu sârbii. Serbia, la rândul său, se află sub presiunea forurilor europene, care-i cer să cultive relaţii bune cu Kosovo.

Problemă fără sfârşit

„Serbia trebuie să îndeplinească criteriile ce i-au fost prezentate pentru a primi statutul de candidată oficială la intrarea în Uniunea Europeană", a afirmat, la începutul lui septembrie, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Guvernul de la Belgrad, care nu a recunoscut independenţa provinciei Kosovo, a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate, cerere susţinută de Rusia.

Provincia sârbă Kosovo continuă să rămână un măr al discordiei pe plan internaţional, deşi este recunoscută ca stat de 83 dintre cele 193 de state ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Printre ţările care nu recunosc „statul Kosovo" se află Rusia şi China, ce fac parte din Consiliul de Securitate al ONU şi care dispun, în consecinţă, de drept de veto. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite