Templierii, absolviţi de vină după şapte secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltul Scaun se arată dispus să repare onoarea cavalerilor, publicând o carte despre procesul-simulacru în care au fost condamnaţi pentru erezie. Volumul va apărea la 25 octombrie.

Înaltul Scaun se arată dispus să repare onoarea cavalerilor, publicând o carte despre procesul-simulacru în care au fost condamnaţi pentru erezie. Volumul va apărea la 25 octombrie.

Vaticanul publică informaţii care exonerează Cavalerii Templieri de acuzaţiile de blasfemie, într-un volum care va apărea la 25 octombrie. Intitulată "Processus contra templarios" (Proces împotriva templierilor), cartea încearcă să facă lumină asupra legendarului grup de călugări luptători, învăluit încă în mister. Numeroase alte volume şi filme celebre au avut ca subiect secretele acestui ordin fondat în secolul XII pentru protejarea pelerinilor care călătoreau la Ierusalim.

Vaticanul este pe punctul de a da publicităţii o carte mult aşteptată pentru a clarifica tragedia prin care a trecut Ordinul Cavalerilor Templieri, un renumit ordin militar creştin din Evul Mediu. Volumul se bazează pe un document cunoscut sub numele de pergamentul de la Chinon (Pergamino de Chinon), descoperit nu demult în arhivele secrete ale Sfântului Scaun. Acest document secret retranscrie audierile "templierilor eretici", în cursul procesului din secolul XIV.

La unele dintre ele a participat însuşi Papa Clement al V-lea. Cei care au avut acces la pergament declară că documentul îi achită definitiv pe cavaleri. Volumul va fi prezentat presei la 25 octombrie a.c. Va fi o ediţie limitată la numai 799 de exemplare şi se va înscrie în seria "Exemplaria Praetiosa", care reproduce fidel cele mai rare documente din arhivele secrete ale Vaticanului.

Conferinţa de presă va fi prezidată de arhivistul bibliotecar al Bisericii Romano-Catolice, Monseniorul Sergio Paga, prefect al arhivelor, şi de mai mulţi experţi.

Pergamentul, pus într-o arhivă greşită

Documentul, descoperit întâmplător de profesoara Barbara Frale, care a avut marea şansă de a vedea colecţia secretă a Vaticanului, este dat publicităţii de Vatican după ce mult timp a fost considerat dispărut. Potrivit acestuia, templierii - consideraţi oficial, până acum, ca blasfemiatori de către Biserica Catolică - au fost absolviţi de acuzaţiile de erezie încă din secolul XIV.

Papa Clement al V-lea i-a absolvit de această acuzaţie pe membrii puternicului ordin în 1314, potrivit "Pergamino de Chinon". El însuşi l-a interogat pe cel mai înalt demnitar al cavalerilor, care a fost închis de regele francez Filip al IV-lea. "În document există dovada că templierii nu erau eretici", spune Frale. "Nu mi-a venit să cred când l-am găsit. Era pus într-o arhivă greşită, din secolul XVII", a subliniat ea.

Ceremonia, considerată blasfemiatoare

Pergamentul secret dezvăluie că templierii fuseseră acuzaţi de erezie pentru ceremonia de iniţiere care implica "scuiparea crucii", "negarea lui Iisus", sărutarea "dosului", buricului şi a gurii celor care propuneau novicii. Templierii i-au explicat papei că iniţierea mima umilinţa pe care cavalerii ar fi îndurat-o dacă ar fi căzut în mâinile sarazinilor (denumire dată musulmanilor din vestul Europei, în Evul Mediu - n.r.), în timp ce ceremonia sărutului era un semn al supunerii totale. Papa a ajuns la concluzia că ritualul de intrare în ordin nu reprezenta o blasfemie, aşa cum considerase monarhul francez. Totuşi, el a fost forţat să dizolve ordinul pentru a păstra pacea şi a preveni o schismă a bisericii. "Documentul constituie dovada că templierii nu erau eretici", a spus ziarelor italiene cercetătoarea Barbara Frale.

Pergamentul de la Chinon

Documentul istoric descoperit de Barbara Frale a devenit deja celebru. Acesta poartă date cuprinse între 17 şi 20 august 1308. Ancheta privitoare la acuzaţiile care erau aduse Cavalerilor Templieri şi ultimului lor mare maestru, Jacques de Molay, s-a desfăşurat la castelul Chinon (dioceza Tours, Franţa). Primul interogat a fost Raymond de Caron. Marele Maestru a fost ultimul dintre cei supuşi interogatoriului, la 20 august 1308. Ancheta s-a făcut în prezenţa unor notari publici şi martori. În afară de scuiparea crucii şi "săruturile ilegale", printre capetele de acuzare mai figurau sodomia şi adorarea "idolilor".

Arhivele Secrete ale Sfântului Scaun

Cardinalul argentinian Jorge Mejía, care timp de cinci ani (între 1998 şi 2003) a fost numărul unu în Biblioteca din Vatican şi Arhivele Secrete, a dezvăluit pentru BBC câteva particularităţi ale acestora, cu ocazia descoperirii documentului care-i exonerează de erezie pe templieri. El nu s-a arătat foarte surprins că, în secolul XVII, s-a pierdut urma pergamentului ce cuprinde informaţii despre procesul cavalerilor. Documentul s-a rătăcit din cauza numărului mare de manuscrise.

Arhivele se numesc secrete, pentru că au fost destinate exclusiv uzului Suveranului Pontif. Dar acum există două săli în care pot fi cercetate. Pentru a accede la ele, este nevoie ca solicitanţii să prezinte un titlu universitar şi dovada activităţii de studiu. Desigur, nu toate documentele din arhivele secrete pot fi consultate.

De exemplu, nu se poate accede la cele referitoare la persoane care au murit în urmă cu mai puţin de 100 de ani, sau la documente cu vechime mai mică de 50 sau 60 de ani (dacă e vorba de alte subiecte). Arhivele Secrete pot fi consultate până la date determinate, care se schimbă o dată cu trecerea anilor. Ioan Paul al II-lea a autorizat consultarea documentelor datate până la pontificatul lui Pius al XI-lea.

Există templieri şi în România

Templierii români spun că Ordinul pe care-l reprezintă este moştenitorul şi continuatorul legitim al tradiţiilor şi spiritului Ordinului Templului, care a fost înfiinţat în anul 1118 de nouă fondatori francezi. Marele Prior al acestuia este Dan Vasiliu, care s-a întâlnit în urmă cu câţiva ani cu prieteni din Franţa, membri ai Ordinului Templierilor francezi. Ei l-au întrebat dacă în ţara noastră există o filială a acestuia şi l-au convins să înfiinţeze prima Comenduire a Ordinului Templierilor din România, în 2002.

Organizaţia numără peste 500 de membri din diferite categorii şi pături sociale: profesori, doctori, ingineri, studenţi şi pensionari. După nimicirea în masă a templierilor, din ordinul regelui Franţei, templierii s-au reorganizat în clandestinitate, ceva mai târziu. Ordinul a reapărut în actualitatea cu caracter semipublic în anul 1705, când la Palatul Versailles a fost ales, în înalta demnitate de Mare Maestru, Filip, Duce de Orleans. Din 1800, demnitatea de Mare Maestru a fost transferată în Marea Britanie, apoi în Belgia. Din 1827, nu au mai fost mari maeştri, ci regenţe.

Misterele Ordinului, între adevăr şi legendă

Timp de mai mult de 200 de ani, Cavalerii Templieri au fost mai puternici decât mulţi regi. S-au remarcat atât datorită excepţionalelor abilităţi în luptă, cât şi graţie discreţiei de care au dat dovadă. Este posibil ca ei să fi protejat cele mai de preţ obiecte din istoria omenirii, Sfântul Graal şi Arca Alianţei, susţine Ian Sinclair, Mare Prior al cavalerilor templieri scoţieni.

Recent, acest descendent al unei vechi familii a făcut dezvăluiri despre misterele care înconjoară unul dintre cele mai fascinante ordine de călugări militari din Evul Mediu şi capela Rosslyn din Scoţia. Ordinul Cavalerilor Templieri a fost fondat în pragul secolului XII, după prima Cruciadă, cu scopul iniţial de apărare a pelerinilor pe drumul spre Ierusalim.

Potrivit lui Ian Sinclair, cruciaţii au năvălit asupra "oraşului sfânt" în 1097, unde au masacrat şi decapitat mii de oameni. Strămoşul său, Henry de St.Clair, unul dintre cavalerii cruciaţi - descendent al Catherinei de St. Clair şi al fondatorului ordinului Cavalerilor Templieri, Hugues de Payens - s-a întors acasă, în Scoţia şi a povestit despre bogăţiile îngropate undeva la Ierusalim, posibil sub ruinele Templului lui Irod.

La puţin timp după aceea, templierii francezi şi scoţieni şi-au unit forţele şi au pornit spre "oraşul sfânt" în căutarea comorilor. "Nu erau interesaţi de istorie", asigură Sinclair. "Ce au găsit? O vastă comoară… Arca Alianţei? Sfântul Graal? Nimeni nu ştie", povesteşte Sinclair.

Comoara descoperită sub Templul lui Irod

În anul 1119, Hugues de Payens şi un grup de arheologi "primitivi" au pătruns într-o incintă situată sub Templul lui Irod şi au găsit o comoară, afirmă Sinclair. Prezenţa lor în acea "hrubă" secretă a fost confirmată de artefacte templiere descoperite în cursul unor expediţii arheologice. "Hugues de Payens a fost, cu siguranţă, acolo", asigură Ian Sinclair.

"Dar ce a găsit?" Enorma bogăţie ce le-a permis Cavalerilor Templieri să construiască atâtea castele nu a provenit desigur din cultivarea pământului sau creşterea animalelor, a subliniat urmaşul lui De Payens. El crede că extraordinara lor bogăţie ar fi putut fi cauza pentru care regele Filip al IV-lea al Franţei şi Papa Clement al V-lea au ordonat execuţia tuturor templierilor francezi la sfârşitul anului 1307.

Cel mai mare în rang, Marele Maestru Jacques de Molay, a fost ars pe rug. În fatidica zi de vineri, 13 octombrie, au fost ordonate execuţii în masă. Dar imensa comoară a templierilor nu a fost niciodată găsită. Prăbuşirea templierilor a fost asociată cu un blestem ce s-ar fi abătut asupra regelui Filip al IV-lea cel Frumos şi a urmaşilor lui.

Tezaurul din adâncurile capelei Rosslyn

Douăzeci de corăbii cu templieri au părăsit Franţa cu câteva zile înainte de Vinerea Neagră (ziua execuţiei), potrivit lui Sinclair - unele îndreptându-se spre Portugalia, altele spre Vesti. Mulţi istorici cred că fabuloasa comoară a ajuns la Roslin (actualul Rosslyn), o mică aşezare situată la sud de Edinburgh (Scoţia).

Capela Rosslyn, o biserică din secolul al XV-lea, proiectată de cavalerul templier William Sinclair, ar putea fi locul unde a fost depozitat Sfântul Graal şi alte comori. "Probabil că mai sunt acolo", a mai spus Ian Sinclair. Strămoşii lui au început să construiască această capelă în 1446, la un an după ce un incendiu aproape a distrus Castelul Roslin, din apropiere.

Comorile ar putea fi ascunse în cripta bisericii, la 12 metri adâncime, explică descendentul familiei Sinclair. El susţine că în acel loc, s-ar afla chiar şi Graalul şi că nu va trece mult timp până ce misterele templierilor vor fi dezlegate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite