Teheranul s-a pus şi mai rău cu ţările occidentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a decis să-şi evacueze tot personalul ambasadei din capitala iraniană, după atacul de marţi al manifestanţilor apropiaţi regimului islamic. În replică, şi misiunea iraniană din Londra va fi închisă.

Londra şi-a evacuat ieri spre Emiratele Arabe Unite tot personalul ambasadei sale din capitala iraniană, atacată şi devastată marţi de manifestanţi islamişti apropiaţi de linia dură a regimului iranian, au anunţat surse diplomatice occidentale.

Un prim grup de diplomaţi s-au îmbarcat în cursul dimineţii de ieri la bordul unui avion cu destinaţia Dubai, iar res­tul echipei a plecat pe parcursul zilei. Operaţiunea s-a derulat cu ajutorul Ministerului iranian al Afacerilor Externe şi al mai multor ambasade europene. Diplomaţii britanici au putut părăsi misiunea britanică după retragerea manifestanţilor şi au fost găzduiţi, pe parcursul nopţii, la mai multe ambasade europene, potrivit aceloraşi surse.

Cameron ameninţă cu noi sancţiuni

Marea Britanie l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Iranului, în urma incidentelor de la ambasada britanică, a anunţat ministrul de Externe, William Hague. „Considerăm că guvernul iranian este responsabil pentru eşecul de a lua măsurile adecvate protejării ambasadei", a spus Hague. Potrivit acestuia, omologul iranian şi-a prezentat scuze. Hague a mai precizat că şi misiunea diplomatică iraniană de la Londra va fi închisă, în 48 de ore, iar diplomaţii iranieni vor fi expulzaţi. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a avertizat că analizează noi măsuri vizând Republica Islamică.

 Şi Norvegia şi-a închis ambasada

Cele trei şcoli, franceză, germană şi engleză din Teheran, situate într-unul dintre complexele ambasadei britanice devastate au fost închise din motive de siguranţă. Aceste trei şcoli pregătesc peste 200 de elevi. Norvegia şi-a închis ambasada din Teheran din cauza temerilor legate de securitate, după atacurile asupra ambasadei britanice din capitala iraniană.Personalul diplomatic al Norvegiei se află încă la Teheran şi nu s-a luat deocamdată nicio decizie privitoare la evacuare, a spus MAE norvegian.

Toate ţările occidentale, chiar şi cele care tradiţional se declară împotriva introducerii sancţiunilor împotriva Iranului, au condamnat atacul asupra Ambasadei Marii Britanii din Teheran. Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a calificat ceea ce s-a întâmplat misiunii diplomatice,  „o insultă la adresa întregii comunităţi mondiale".
Preşedintele american Barack Obama a cerut Teheranului să-i „aresteze pe cei vinovaţi". O declaraţie asemănătoare a făcut şi Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, care a cerut autorităţilor iraniene să respecte obligaţiile internaţionale şi să asigure paza reprezentanţelor diplomatice. Consiliul de Securitate al ONU s-a situat de asemenea pe o poziţie foarte dură.

Cine îi apără pe atacatori

Ministerul iranian de Externe şi-a exprimat „regretul pentru comportamentul inacceptabil al unui număr mic de protestatari" şi a promis că cei vinovaţi vor fi identificaţi şi judecaţi. Adjunctul şefului poliţiei iraniene, generalul Ahmad Reza Radan, a anunţat că un număr nespecificat de atacatori au fost arestaţi sau identificaţi şi vor fi aduşi în faţa Justiţiei. Dar linia dură a regimului ayatollahilor a justificat acţiunile protestatarilor drept „reacţie legitimă faţă de politica dominatoare a Londrei faţă de Iran".

„Furia studenţilor se datorează deceniilor de politică dominatoare a Marii Britanii faţă de Iran", a declarat preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani. „Acţiunea precipitată a Consiliului de Securitate de a condamna studenţii iranieni vine să acopere crimele din trecut ale Marii Britanii şi Statelor Unite", a mai spus Larijani.

Londra, duşmanul convenabil

Dacă unii analişti cred că Londra va merge până la ruperea relaţiilor cu Teheranul, alţii exclud o asemenea decizie. „Pierderea misiunii diplomatice, care este centrul  concentrării informaţiilor, contactelor şi analizei situaţiei va fi o lovitură pentru Regatul Unit.

Evacuarea diplomaţilor îi va priva pe englezi de posibilitatea influenţării preventive a situaţiei din Iran, va reduce la zero eforturile îndreptate spre edificarea politicii sale în această zonă. De aceea pierderea acestui canal se va repercuta negativ asupra situaţiei", susţine Elena Ponomariova de la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova.

„Ostilitatea Iranului faţă de Marea Britanie nu e o noutate.  Publicaţia „ The Telegraph" scrie  că „luând în considerare criza politică de la Teheran şi faptul că manifestanţii vorbesc despre documente de spionaj găsite în ambasadă, este evidentă încercarea de a distrage atenţia electoratului iranian de la problemele interne. Marea Britanie va juca probabil în următoarele luni rolul de duşman convenabil".

"Furia studenţilor se datorează deceniilor de politică dominatoare a Marii Britanii faţă de Iran.''
Ali Larijani preşedintele Parlamentului Iranian

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite