Tea Party vizează Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidata la învestitura republicană la alegerile prezidenţiale din 2012, Michele Bachmann, a ieşit pe primul loc, sâmbătă, într-un vot neoficial organizat în statul Iowa, pentru desemnarea viitorului adversar al lui Barack Obama în cursa pentru Casa Albă. 

Figură a mişcării ultraconservatoare Tea Party, Michelle Bachmann, membră a Camerei Reprezentanţilor, a câştigat 28,5% din 16.892 de voturi exprimate, devansându-l pe Ron Paul (27,6%), un susţinător acerb al izolării americane, urmat de Tim Pawlenty (13,6%), fost guvernator de Minnesota.

Guvernatorul Texasului, Rick Perry, care şi-a anunţat recent candidatura, nu a participat la acest vot-test. Sarah Palin, candidată la vicepreşedinţie în 2008, care menţine suspansul în privinţa intenţiilor sale pentru 2012, nu a participat nici ea.

Alegătorii republicani din Iowa vor fi primii care vor vota, în februarie 2012, în lunga serie de alegeri primare ce vor avea loc în fiecare stat pentru desemnarea candidatului republican pentru alegerile din noiembrie 2012. Votul informal de sâmbătă e considerat un test important pentru stabilirea şanselor candidaţilor.

„Regina furiei"

„Este primul pas pentru preluarea Casei Albe în 2012. Tocmai am trimis mesajul următor: Barack Obama va fi preşedinte un singur mandat", a declarat Michele Bachmann. Ultima copertă a „Newsweek" titrează „Regina furiei" lângă o poză a lui Bachmann cu o expresie sălbatică pe chip. Bachmann s-a alăturat altor membri de extremă dreapta ai Congresului în încercarea de a bloca o creştere a plafonului datoriei SUA, care, dacă ar fi reuşit, ar fi aruncat America în haos economic. „Americanii realizează din ce în ce mai mult cât de radicală e mişcarea Tea Party", din cauza „dorinţei celor mai dedicaţi membri ai săi de a risca intrarea ţării în incapacitate de plată pentru a-şi atinge scopurile politice", scrie „Newsweek". Revista „New Yorker"  o portretizează pe Bachmann drept o fundamentalistă fanatică, amintind că, în trecut, a luptat pentru combaterea manualelor seculare. Revista scrie că, în anii '70, după ce părinţii săi au divorţat, Bachmann a experimentat schimbări emoţionale, într-un grup religios din liceu.

„Dintr-o dată, Spiritul sfânt a început să-mi bată la uşă", îşi aminteşte Bachmann, citată de „New Yorker". A devenit o evanghelistă înflăcărată şi şi-a ales un soţ la fel de religios, Marcus Bachmann, după ce amândoi au avut „viziuni" unul despre altul.

Biblia, la baza legii

Cei doi sunt adepţi ai teologului Francis Schaeffer, care a lansat mişcarea „Dominion", potrivit căreia creştinii trebuie să aibă controlul total asupra popoarelor lor. Înainte de a muri, Schaeffer a îndemnat la o revoltă religioasă care să răstoarne Guvernul SUA. Michele Bachmann are o diplomă în Drept, de la universitatea creştină fundamentalistă Oral Roberts, care susţine că Biblia stă la baza legii. Ea s-a alăturat protestelor din faţa clinicilor unde se fac avorturi, a pledat pentru afişarea celor 10 Porunci în clădirile guvernamentale, condamnă căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi pune la îndoială Teoria Evoluţiei.

Popularitate în scădere

Un sondaj realizat pentru „New York Times"/CBS arată că 40% din americani au o părere nefavorabilă despre Tea Party, comparativ cu numai 18% anul trecut.

Un alt sondaj, comandat de CNN, confirmă trendul: numai 31% din americani au o părere favorabilă despre Tea Party, faţă de 37% în iulie. 

"Este primul pas pentru preluarea Casei Albe în 2012. Tocmai am trimis mesajul următor: Barack Obama va fi preşedinte un singur mandat."
Michele Bachmann
candidată la învestitura republicană pentru prezidenţialele din 2012

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite