Tea Party cucereşte America, stat cu stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii mişcării Tea Party au reuşit încă o victorie în cursa pentru Congres, de data aceasta în statul Kentucky. Ei şi-au impus propriul candidat pentru Senat, în cadrul alegerilor primare din Partidul Republican.

Este vorba de Rand Paul, oftalmolog şi fiul libertarianistului Ron Paul, membru al Camerei Reprezentanţilor. Acesta l-a învins pe Trey Grayson, secretarul de stat din Kentucky, care era susţinut de mai mulţi republicani veterani, printre care liderul republican din Senat, Mitch McConnell.

Cu zece zile în urmă, în statul Utah, doi candidaţi ai Tea Party l-au exclus din cursa pentru realegerea în Senat pe republicanul veteran Bob Bennett (76 de ani).

Tea Party este un grup de dreapta, care nu face parte, oficial, din Partidul Republican. Activiştii săi doresc o opoziţie mai radicală la adresa guvernului Obama, pe care îl acuză că încearcă să facă din SUA „o ţară socialistă".

"Am un mesaj al Tea Party, sonor şi direct. Ne vrem guvernul nostru înapoi", a declarat Rand Paul în discursul ţinut după aflarea rezultatelor. Alegerile primare dinaintea scrutinului din noiembrie sunt considerate un barometru al nemulţumirii populaţiei faţă de actualii politicieni de la Washington.

Victoria lui Paul în Kentucky

e de natură să îngrijoreze alţi republicani, precum John McCain, senatorul de Arizona, care se luptă în alegerile primare tot cu un candidat al Tea Party, J.D. Hayworth, fost realizator de emisiuni radiofonice. 

Obama nu mai e „sexy"

Şi în rândul democraţilor se simte o dezamăgire similară faţă de actualii politicieni, după cum demonstrează alegerile primare. Senatorul veteran Arlen Specter (80 de ani), sprijinit de Barack Obama, a fost învins în Pennsylvania de mai tânărul Joe Sestak.

În Arkansas, senatoarea Blanche Lincoln, susţinută de Obama şi de Bill Clinton, a ieşit la egalitate cu Bill Halter, guvernator adjunct al statului. Noi alegeri vor avea loc în iunie.

Această situaţie ilustrează că actuala ordine politică din ambele partide e ameninţată serios de candidaţi care reuşesc să-şi creeze imaginea de outsideri dornici de a schimba sistemul politic. Un sondaj recent, realizat de „Washington Post" arată că mai puţin de o treime din americani ar vota pentru actualii parlamentari.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite