Tea Party câştigă teren în alegerile pentru Congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea radical-conservatoare, în spatele căreia s-ar afla doi magnaţi ai petrolului,  şi-a impus un nou candidat în statul Delaware înainte de alegerile legislative din 2 noiembrie. Candidaţii sprijiniţi de Tea Party au mai câştigat nominalizări pentru Senat în Nevada, Colorado, Florida, Kentucky şi Alaska.

Candidata Tea Party, Christine O'Donnell, de meserie consultant de piaţă şi aproape necunoscută publicului american, a câştigat nominalizarea republicanilor din Delaware pentru un loc în Senat.

Aceasta în ciuda faptului că şefii republicani din Delaware, care îl sprijineau pe veteranul Mike Castle, declaraseră că nici măcar nu îi vor finanţa campania electorală, dacă va câştiga. O'Donnell, care nu a mai deţinut niciodată o funcţie publică, a fost însă sprijinită de „regina Tea Party", Sarah Palin (fosta candidată la funcţia de vicepreşedinte al SUA în 2008). O'Donnell şi‑a câştigat renumele printr-o cruciadă în favoarea problemelor morale cum ar fi castitatea studentelor. Ea a declarat în faţa susţinătorilor că vrea să „reabiliteze America". O'Donnell va candida împotriva democratului Chris Coons, pentru locul deţinut înainte în Senat de vicepreşedintele Joe Biden.

Şanse bune şi la New York

Tot un candidat al Tea Party, Carl Paladino, l-a bătut pe preferatul liderilor republicani, Rick Lazio, în cursa pentru nominalizarea la funcţia de guvernator al statului New York. Alegerile din 2 noiembrie vizează 36 dintre cele 100 de locuri de senator, întreaga componenţă a Camerei Reprezentanţilor şi o mulţime de alte posturi din administraţia locală.

Republicanii speră să beneficieze, la acest vot, de nemulţumirea publicului privind starea economiei americane pentru a câştiga majoritatea în ambele camere ale Congresului. Mişcarea Tea Party - care militează pentru reducerile de taxe şi de cheltuieli bugetare - a apărut anul trecut, impunându-se ca o forţă în politica americană. Observatorii politici spun că a avut deja un efect puternic asupra alegerii candidaţilor republicani pentru cursa electorală din noiembrie şi că a scos din joc o mulţime de politicieni veterani ai partidului.

„Portofelul" Tea Party

Deşi Tea Party se autodefineşte drept o mişcare „spontană", fără lideri, revista „The New Yorker" a scris recent că fraţii multimiliardari Koch ar fi organizatorii din umbră ai Tea Party. Autoarea, Jane Mayer , a investigat reţeaua de finanţare politică a lui Charles şi David Koch, doi dintre cei mai bogaţi oameni din SUA şi donatori generoşi pentru cauzele politice conservatoare.
Mayer susţine că miliardarii au finanţat şi au încurajat mişcarea Tea Party ca un mijloc „bine deghizat" de a-şi urma propria agendă politică. Ea spune că fraţii Koch au cheltuit „în tăcere" peste 250 de milioane de dolari pe campanii politice de dreapta în ultimii zece ani. Cei doi magnaţi au negat vehement aceste afirmaţii, iar articolul lui Mayer, intitulat „Operaţiuni sub acoperire" , a fost criticat dur de bloggerii conservatori.
Un alt articol, din iulie, de data aceasta din „New York Magazine", îi descrie pe fraţii Koch drept „portofelul Tea Party".

Averile lui Charles Koch (74 de ani) şi David Koch (72 de ani) se ridică, împreună, la circa 35 miliarde de dolari. Avuţia comună a celor doi este a treia din SUA, după cea a lui Bill Gates şi cea a lui Warren Buffett. Conglomeratul Koch are afaceri în petrol, substanţe chimice, lemn, hârtie şi o mulţime de alte sectoare şi este, în cuvintele lui David Koch, „cea mai mare companie de care nu s-a auzit niciodată".

Intermediarul dintre cei doi magnaţi şi Tea Party pare a fi fundaţia „Americani pentru Prosperitate", pe care au înfiinţat-o cu şase ani în urmă şi care are acelaşi mesaj ca şi al Mişcării Tea Party: mai puţine taxe, un guvern mai mic şi mai eficient.

Sprijin de la Fox News

Un alt finanţator al Tea Party s-a spus că ar fi magnatul Ruper Murdoch, al cărui post de televiziune, Fox News, a sprinjinit constant această mişcare. La sfârşitul lunii trecute, circa 100.000 de oameni s-au adunat la manifestaţia pentru „Recăpătarea Demnităţii", condusă de comentatorul Glenn Beck, de la Fox News, şi având-o drept invitată principală pe Sarah Palin. Glenn Beck a sprijinit cu entuziasm mişcarea Tea Party încă de la
începuturile ei.

Forţă politică anti-Obama

Tea Party şi-a luat numele de la protestul din 1773 împotriva taxelor impuse de britanici (Boston Tea Party). Coloniştii americani s-au revoltat atunci faţă de încercările Marii Britanii de a institui taxe şi impozite, fără a permite ca ei să fie reprezentaţi în parlamentul de la Londra. Actuala grupare Tea Party se autodefineşte ca o mişcare spontană, care susţine un guvern mai mic, cu puteri şi cu cheltuieli limitate. Mişcarea, neînregistrată oficial, se opune planului privind reforma sistemului de sănătate, pachetelor de stimulare a economiei şi, în general, reformelor iniţiate de preşedintele Barack Obama.

"Oamenii din Delaware au vorbit. Gata cu politica obişnuită."
Christine O'Donnell candidată Tea Party pentru Senat

Fraţii David şi Charles Koch, miliardarii aproape necunoscuţi care sponsorizează mişcarea de dreapta radicală

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite