Tea Party bagă guvernul SUA în blocaj financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii şi republicanii nu reuşesc să se înţeleagă asupra bugetului pe 2011, ceea ce ar putea duce la blocarea plăţilor guvernului federal, începând de mâine, când expiră acordul provizoriu. 

Această situaţie ar putea lăsa, temporar, fără serviciu sute de mii de angajaţi ai administraţiei Obama şi ar putea afecta milioane de americani prin blocarea unor programe şi servicii. Nu vor fi însă afectate domeniile şi serviciile considerate esenţiale, printre care operaţiunile din Irak şi Afganistan, poliţia, pompierii, utilităţile publice sau pensiile americanilor. Totuşi, vor avea de suferit, printre altele, serviciile fiscale, serviciile de paşapoarte, tribunalele pentru declararea falimentelor şi parcurile naţionale, care vor fi închise. Ultimul blocaj al plăţilor federale a avut loc în 1996. 

Congresul a încercat din nou, ieri, să ajungă la un acord privind tăierile de buget, însă fără rezultat. După ce fusese stabilită, cu greu, cifra tăierilor -  33 de miliarde de dolari -, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, insistă pentru o nouă cifră: 40 de miliarde. În plus, congresmenii nu au ajuns la un consens nici în privinţa serviciilor guvernamentale ce vor fi reduse. 

Fără compromisuri

Bătălia bugetară este cel mai mare test politic pentru ambele părţi. Mulţi analişti au anticipat faptul că se va ajunge aici încă din noiembrie anul trecut, când republicanii au preluat puterea în Camera Reprezentanţilor şi au câştigat mai multe locuri în Senat, propulsaţi de Tea Party. Această mişcare ultraconservatoare are drept principal obiectiv reducerea drastică a cheltuielilor federale şi influenţează politica republicanilor în Congres, opunându-se oricărui compromis. Preşedintele Barack Obama a promis că negocierile vor continua şi a spus că nu există nicio scuză pentru neajungerea la un consens în următoarele câteva zile. Un blocaj de durată ar trimite o undă de şoc prin economia americană afectată de recesiune.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite