Tbilisi, sub tirul bombelor ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saakaşvili anunţă că îşi retrage trupele din Osetia de Sud, însă Moscova continuă bombardamentul Cel puţin câteva sute de persoane au fost ucise până acum în războiul izbucnit

Saakaşvili anunţă că îşi retrage trupele din Osetia de Sud, însă Moscova continuă bombardamentul

Cel puţin câteva sute de persoane au fost ucise până acum în războiul izbucnit în Caucaz.
Liderii occidentali caută o soluţie pentru stoparea conflictului.

Un avion rusesc a lansat ieri mai multe bombe asupra unui aeroport militar aflat în suburbia capitalei georgiene, Tbilisi, în ciuda faptului că Ministerul de Externe georgian anunţase că va pune capăt oricăror acţiuni militare georgiene.

Diplomaţia de la Tbilisi a cerut ieri Moscovei să înceapă negocierle pentru a pune capăt conflictului, însă Kremlinul a reacţionat tot prin intermediul armelor. Bombardarea zonelor locuite de civili a început încă de ieri dimineaţă, când forţele aeriene georgiene au atacat oraşul Zugdidi, din vestul Georgiei. Preşedintele parlamentului de la Tbilisi anunţase cu câteva ore înainte că Rusia intenţionează să atace terestru vestul Georgiei.

Cel puţin 92 de georgieni au murit până acum în confruntări, dintre care 40 civili. Partea rusă susţine în schimb că peste 2000 de persoane, "majoritatea cetăţeni ruşi", au murit în Osetia de Sud. Preşedintele georgian Mihail Saakashvili a denunţat aceste cifre drept "minciuni flagrante".

Operaţiuni militare complexe

Rusia a continuat ieri ofensiva militară pe mai multe fronturi. Astfel, pe lângă ocuparea completă a capitalei Osetiei de Sud, Ţhinvali, ruşii au continuat ofensiva şi pe teritoriul georgian.

Astfel, aceştia au deschis un al doilea front, în defileul Kodori, aflat în regiunea separatistă georgiană Abhazia.

Autorităţile din această republică separatistă anunţaseră deja că mobilizează 1000 de militari care să lupte cu georgienii.

În acelaşi timp, forţele militare ruse au început marşul către oraşul Gori, aflat în vestul ţării. Gori, cel mai mare oraş georgian din apropierea Osetiei de Sud, este considerat un nod strategic. Totodată, ruşii au blocat ieri portul georgian Poti, de la Marea Neagră.

Dezamăgit de reacţia internaţională

Statele Unite au anunţat că vor prezenta la ONU o nouă rezoluţie de condamnare a Moscovei. Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a criticat în termeni duri Moscova şi i-a cerut să-şi retragă trupele de
pe teritoriul georgian. Şi secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a criticat utilizarea "disproporţionată a forţei" de către armata rusă.

De altfel, şi preşedintele georgian, Mihail Saakashvili, a cerut ieri ONU şi NATO să "oprească agresiunea rusă". Totodată, el a criticat voalat poziţia organizaţiilor internaţionale şi a marilor puteri care s-au limitat la a "critica" Rusia.

Germania, pe post de mediator

Ucraina, care a vândut Georgiei arme în ultimele luni, a adoptat la rândul său o poziţie dură împotriva Moscovei. Kievul a anunţat că îşi rezervă dreptul de a interzice navelor ruseşti care participă la operaţiunile din largul coastei georgiene să revină la baza navală de la Sevastopol.

"Ne confruntăm cu o escaladare a violenţelor, inacceptabilă la porţile Europei şi care aminteşte că mult prea multe conflicte recente au devastat continentul nostru, în special Balcanii", a reacţionat Bernard Kouchner, ministrul de Externe francez, ţară ce deţine preşedinţia UE.

În schimb, Berlinul a mediat ieri un conflict între miniştrii de Externe rus şi cel georgian. În ciuda confruntării directe, Georgia şi Rusia şi-au menţinut şi ieri relaţiile diplomatice. Astfel, ambasada Moscovei de la Tbilisi a avut ieri program normal.

Ambasada României din Georgia, pregătită de evacuare

Ambasada României de la Tbilisi este pregătită să organizeze evacuarea celor aproximativ 50 de cetăţeni români aflaţi în această ţară. MAE a anunţat totodată că majoritatea românilor se află în zone neafectate de conflict.

"Actualele condiţii din teren nu impun, deocamdată, declanşarea operaţiunii de evacuare", a anunţat Direcţia purtătorului de cuvânt a MAE. Consilul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) reunit sâmbătă seară a decis ca instituţiile abilitate să fie pregătite pentru evacuarea românilor din Georgia dacă situaţia va impune acest lucru. Italia, Marea Britanie şi Polonia au demarat deja procedurile de evacuare a cetăţenilor lor din Georgia.

CSAT, în reuniune de urgenţă

Întrunită sâmbătă noaptea, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării (CSAT) a analizat situaţia din Georgia şi a cerut instituţiilor de resort să fie pregătite pentru eventuala evacuare a cetăţenilor români, dacă situaţia va impune acest lucru.

"România reafirmă necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale" ale Georgiei şi face apel la încetarea ostilităţilor, se spune în comunicatul difuzat de Preşedinţie la încheierea reuniunii. Conform sursei citate, România se va alătura eforturilor comunităţii internaţionale menite a identifica o soluţie politică a crizei din Georgia. Reuniunea CSAT s-a desfăşurat în absenţa premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a şefilor
SIE şi SRI.

Armata rusă şi armata georgiană, în cifre

Armata rusă numără 395.000 de militari, inclusiv 190.000 de tineri care îşi efectuează stagiul obligatoriu

Rusia mai dispune de:

- 23.000 de tancuri
- 9.900 de blindate pentru transportul trupelor
- 26.000 de elemente de artilerie
- 1.809 avioane de atac
- 1.932 de elicoptere

Armata georgiană are 32.000 de soldaţi. Preşedintele georgian a cerut Parlamentului să suplimenteze numărul militarilor cu 5.000.

Georgia mai dispune de:

- 128 de tancuri
- 44 de blindate pentru transportul trupelor
- 109 elemente de artilerie
- 8 avioane de atac
- 37 de elicoptere

În Rusia trăiesc 36,2 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani, care pot fi mobilizaţi în armată, în timp ce Georgia dispune de 1,1 milioane de bărbaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite