„Taxele de criză“ ale maghiarilor, anchetate de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a demarat o investigaţie pentru a hotărî dacă noile taxe impuse de Guvernul de la Budapesta sunt sau nu legale. Decizia vine după ce 13 mari companii din Franţa, Germania,  Austria, Olanda şi Cehia au înaintat o plângere către UE prin care susţin că noua legislaţie vizează „anumite sectoare şi în special companiile străine pentru a-şi echilibra bugetul de stat“.

Strategia de relansare economică a guvernanţilor de la Budapesta se bazează pe majorarea impozitelor şi introducerea unor noi taxe pentru domeniile energetic, retail şi telecomunicaţii. În scrisoarea adresată lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, reprezentanţii celor 13 companii spun că aceste sectoare sunt dominate de investitori străini şi tocmai de aceea au fost luate în vizor.

INVESTITORII AR PUTEA OCOLI UNGARIA

Printre cei care au semnat plângerea se numără giganţii energetici E.ON şi RWE din Germania şi CEZ şi OMV din Cehia, grupul bancar olandez ING, Deutsche Telekom, grupurile de asigurări Allianz (Germania) şi Axa (Franţa). Acestea ameninţă că, dacă lucrurile nu se vor schimba, vor renunţa la operaţiunile din Ungaria. Filiala maghiară a Deutsche Telekom, Magyar Telekom, a înregistrat anul trecut pierderi în valoare de aproape 100 de milioane de euro, iar reprezentanţii operatorului spun că ele au fost determinate de aprobarea impozitării retroactive.

Mai mulţi oficiali ai UE şi ai FMI au criticat setul de măsuri anunţat de Budapesta. Aceştia au spus că schimbările reprezintă o modalitate nesustenabilă de a aduce bani la buget, care nu va face decât să adâncească ţara în datorii. Mai mult, aceştia au afirmat că o astfel de decizie ar putea speria investitorii, determinând pierderi importante pentru maghiari. Guvernanţii maghiari susţin însă că măsurile respectă normele UE şi că sunt numai temporare, urmând să fie retrase în 2012.

„ATAC MOTIVAT ŞI COORDONAT POLITIC"

„Acesta este un atac motivat şi coordonat politic", a declarat despre plângere Zoltan Kovacs, secretar de stat în Ministerul Administraţiei Publice şi Justiţiei din Ungaria. De aceeaşi părere este şi Viktor Orban, premierul Ungariei, care a declarat că „este corect ca participanţii cei mai puternici din economia naţională să-i ajute pe cei care au în continuare dificultăţi". Noua taxă bancară introdusă vara trecută va aduce un miliard de euro la bugetul de stat.

Ca parte a efortului de a-şi reduce deficitul bugetar, Executivul de la Budapesta a trecut la naţionalizarea pensiilor private obligatorii, transferând fonduri în valoare de 14,6 miliarde de dolari la stat. O decizie similară a fost luată şi în Polonia, contribuţiile la sistemele private de pensii fiind reduse cu cinci puncte procentuale (de la 7,3% la 2,3%). 

“Până când ieşim din şanţ, este corect ca participanţii cei mai puternici din economia naţională să-i ajute pe cei care au în continuare dificultăţi."
Viktor Orban  premierul Ungariei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite