Taxe, violenţe şi moarte în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mama tuturor grevelor“ a fost folosită ca pretext pentru bătăi de stradă şi jafuri. De la începutul anului rata sinuciderilor a crescut cu 40%. Pe fondul violenţelor de stradă, parlamentarii greci au votat noul pachet de austeritate cerut de creditori.

Vor fi concediaţi 30.000 de angajaţi din sectorul public, vor îngheţa contractele colective (ceea ce lasă porţi deschise pentru o generalizare a tăierilor de salarii în sectorul privat). Vor creşte din nou taxele şi impozitele. Nu exista însă nicio altă soluţie pentru a obţine următoarea tranşă de împrumut (8 miliarde de euro), fără care Grecia nu ar mai fi fost capabilă să plătească nici salarii, nici pensii începând cu noiembrie. Votul în primă lectură a trecut miercuri seară cu 154 de voturi „pentru". Întreaga opoziţie - 141 de deputaţi - a votat „contra". Un al doilea vot urma să aibă loc ieri-seară.

Chiar dacă unii dintre protestatari erau conştienţi că votul este necesar şi că nu poate fi blocat, nimic nu i-a împiedicat să întâmpine vestea cu noi violenţe. Peste 70.000 de greci furioşi au mărşăluit şi ieri la Atena, în cadrul celor două zile de grevă generală - „mama tuturor grevelor", cum a fost botezată.

Ploaie de pietre şi de cocktailuri Molotov la Atena  Foto: AFP



„Clanuri" de furioşi

Mai mult, în noaptea de miercuri spre joi, sute de tineri au jefuit magazine din centrul oraşului şi s-au bătut cu poliţia. Apoi s-au bătut şi între ei. Manifestanţi din gruparea sindicală comunistă PAME s‑au confruntat cu tineri îmbrăcaţi în negru care aruncau în ei cu pietre şi cocktailuri molotov, au afirmat martori citaţi de Reuters.

Joi, magazinele au fost redeschise, traficul aerian a fost reluat. Au rămas însă lacătele pe şcoli, clădiri publice, iar transportul în comun a funcţionat cu restricţii. Protestatarii au aruncat cu tot ce aveau la îndemână: bucăţi de caldarâm, cocktailuri Molotov, sticle de răcoritoare, chiar şi pungi de gunoi rămase pe străzi din cauza grevei gunoierilor. Din cei 3.000 de poliţişti desfăşuraţi la Atena, 38 au fost răniţi şi au fost spitalizaţi. Cel puţin 33 de manifestanţi au fost arestaţi.

p Foto: AFP

După o noapte de jafuri şi violenţe, joi dimineaţă, grecii au luat-o de la capăt  Foto: AFP



Potrivit unor surse citate de publicaţii greceşti şi canadiene, de la începutul crizei, numărul celor rămaşi fără case şi nevoiţi să trăiască pe străzi a crescut cu 20-25%. A crescut cu 40% şi numărul sinuciderilor, dar rata ar putea fi mult mai mare de fapt. 

După o noapte de jafuri şi violenţe, joi dimineaţă, grecii au luat-o de la capăt  Foto: AFP

Fotografii Reuters şi AFP

Fotografii Reuters şi AFP
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite