Tatuajul, podoaba secolului XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva decenii, tatuajele au devenit o modă. Nu mai sunt un însemn distinctiv de apartenenţă la un grup, nu mai sunt un stigmat, ca în cazul aplicării lor în lagărele de concentrare ale

De câteva decenii, tatuajele au devenit o modă. Nu mai sunt un însemn distinctiv de apartenenţă la un grup, nu mai sunt un stigmat, ca în cazul aplicării lor în lagărele de concentrare ale nazismului. Tatuajele au devenit podoabe corporale, semne de originalitate şi de seducţie. Vedetele sunt cele mai atrase de tatuaje şi sunt mândre de a le purta şi a le etala, uneori cu ostentaţie…

Un tatuaj este un desen cu cerneală sau un alt pigment, de obicei decorativ, simbolic, indestructibil. Este, fără îndoială, un tip de modificare corporală. Cuvântul "tatu" provine din limba creolă şi înseamnă "marcare" sau "desenare". Rădăcina acestui cuvânt, "ta", face însă referire şi la "incizare". În 1858, cuvântul a fost asimilat în limba franceză sub forma "tatouage".

Tatuarea este o practică atestată din neolitic în Eurasia. Otzy, omul gheţurilor descoperit îngheţat în Alpii italo-austrieci - care murise în jurul anului 3500 î.Hr. - prezenta 52 de tatuaje, sub forma unor linii paralele în regiunea lombară şi la picioare. În bazinul Tarim (din regiunea Xianjiang, China) au fost descoperite mai multe mumii tatuate.

Condamnate de Biblie

Tatuajele nu au fost văzute cu ochi buni multă vreme, pe motivul unei condamnări iudeo-creştine: "Nu vă veţi face însemnări pe trup pentru un mort şi nu vă veţi face tatuaje pe corp. Eu Sunt Cel Veşnic" (Levitic 19:28 - Vechiul Testament). Tatuajele erau obiceiuri ale egiptenilor şi ale unor popoare din Orientul Mijlociu, condamnate de Biblie.

Europenii au redescoperit tatuajele în timpul explorărilor în Pacificul de Sud, conduse de James Cook în anii 1770. Marinarii înşişi au fost identificaţi ca purtători ai unor astfel de însemne până la al Doilea Război Mondial. Ei îşi tatuau adesea un crucifix pe tot spatele, pentru a scăpa de flagelări în caz de pedepse. Căci distrugerea unei imagini religioase era o crimă.

O metodă de înfrumuseţare

În epoca modernă, motivele pentru care oamenii aleg să se tatueze sunt diverse. Identificarea cu un grup şi utilizările magice nu mai sunt prioritare. La origine, tatuajele pe piele erau semne de apartenenţă la un grup, ca, de exemplu, la maori, piraţi, foşti prizonieri… Pe parcursul istoriei, oamenii au fost, de asemenea, tatuaţi cu forţa, din diferite motive.

Cea mai cunoscută identificare a fost "ka-tzetnik", în lagărele de concentrare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Începând din anii 1970, s-a înregistrat un interes - care a tot crescut până în prezent - pentru tatuaje. Tatuajul a devenit un mijloc de seducţie, de înfrumuseţare, de provocare, de revendicare a originalităţii.

Riscurile tatuajelor la unele persoane

Un tatuaj corespunde uneori cu un moment important din viaţă, agreabil sau dureros. Adolescenţii se grăbesc să-şi facă astfel de însemne şi regretă mai târziu. Locul unde se fac tatuajele - pe mână, picior, sân etc. - are de asemenea importanţa lui.

Au apărut şi tatuajele temporare, care sunt mai indicate, pentru că se poate renunţa la ele în momentul când apar regretele - de multe ori provocate de plictiseala pentru veşnic aceeaşi imagine. Unele persoane sunt sfătuite de medici să nu recurgă la tatuaje: femeile însărcinate, persoanele bolnave de hemofilie, de hepatită B şi C, suferinzii de maladii cardiovasculare.

Devenite în ultimii ani o manie internaţională, tatuajele au ajuns şi miza unor concursuri în întreaga lume. Se premiază originalitatea, complexitatea şi numărul acestora. Tatuajul a devenit o artă, iar cei care îl execută sunt consideraţi mari maeştri, mult căutaţi de VIP-uri.

Pot deja să facă bani frumoşi, graţie talentului lor. Concursurile de tatuaje se organizează în multe ţări şi se bucură de largi audienţe. Chinezii s-au dovedit, încă din vechime, neîntrecuţi în această artă, reuşind să creeze, cu migală, adevărate capodopere pe tot corpul. Prezenţa lor în competiţiile de tatuaje este un veritabil complex pentru ceilalţi concurenţi.

Angelina Jolie, 13 tatuaje

În dorinţa lor de a provoca senzaţie, de a şoca şi a seduce, vedetele sunt printre cele mai interesate persoane de moda tatuajelor. Una dintre cele mai tatuate vedete este Angelina Jolie. Cel mai nou tatuaj al său reprezintă coordonatele geografice ale locurilor unde s-au născut copiii ei: Namibia, unde a adus-o pe lume pe fiica ei şi a lui Brad Pitt - Shiloh - Cambodgia, de unde l-a adoptat pe Maddox, un băieţel în vârstă de cinci ani, Etiopia, de unde a adoptat-o pe Zahara, o fetiţă de doi ani, şi Vietnam, de unde l-a adoptat pe micuţul Pax Thien, în vârstă de trei ani şi jumătate.

Acest tatuaj şi l-a aplicat pe locul unde avusese tatuat numele fostului ei soţ, Billy Bob Thornton, şi un dragon chinezesc. De acum înainte, Angelina este hotărâtă să nu-şi mai însemneze niciodată numele unui bărbat pe corp. De altfel, trupul ei mai este împodobit cu alte 12 tatuaje, în locuri mai discrete.

Numeroase alte vedete de la Hollywood poartă pe trup tatuaje. Sienna Miller, fosta logodnică a lui Jude Law, are trei stele pe umărul drept, ca simbol al dragostei, încrederii şi onoarei. Britney Spears are şi ea un tatuaj care vrea să simbolizeze loialitatea şi onoarea.

Eva Longoria şi-a tatuat o stea pe interiorul încheieturii de la o mână. Eroina din "Neveste disperate" susţine că s-a inspirat după cartea "Micul prinţ". Victoria, soţia fotbalistului David Beckham (una dintre cele mai tatuate vedete masculine), şi-a tatuat, de asemenea, zona lombară cu stele, câte una pentru fiecare membru al familiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite