Ţările indisciplinate şi-ar putea pierde votul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană ar urma să capete puterea de a impune măsuri  de austeritate în ţările ţările zonei euro care primesc ajutoare financiare.

Aceasta este propunerea cuprinsă într-un document confidenţial întocmit de biroul preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Printr-o asemenea măsură, Executivul UE ar "uzurpa" funcţiile guvernelor în ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia .

Documentul confidenţial a fost trimis ieri la cabinetele liderilor europeni de către Herman van Rompuy, care va prezida summitul de vineri. El mai arată că eurobondurile, sau punerea în comun a datoriei zonei euro, ar fi un instrument puternic pentru rezolvarea crizei, în ciuda opoziţiei ferme a Germaniei la această idee.

Documentul obţinut de „The Guardian" urmează a fi discutat astăzi de oficiali de rang înalt, în încercarea de a obţine un consens înaintea summitului. Propunerea ar putea declanşa o rebeliune explozivă din partea ţărilor care nu agreează aceste opţiuni.

Propunerea face apel la "un control mai intruziv al UE asupra politicilor bugetare naţionale" şi oferă diferite opţiuni pentru impunerea disciplinei fiscale la nivel supranaţional.

Ţările ajutate ar putea fi lipsite şi de drepturile de vot în cadrul UE, potrivit unor propuneri radicale care sunt discutate la cel mai înalt nivel la Bruxelles înaintea summitului crucial de vineri, care va dezbate problema datoriilor suverane.

Aceste propuneri vor însemna o pierdere semnificativă de suveranitate a statelor membre în definirea politicilor bugetare, economice şi fiscale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite