Tarek Aziz, purtătorul de cuvânt al lui Saddam Hussein, condamnat la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarek Aziz, fostul ministru de Externe al Irakului şi purtătorul de cuvânt al lui Saddam Hussein, a fost condamnat astăzi la moarte de Înalta Curtea penală irakiană, relatează AFP.

"Înalta Curte Penală irakiană a emis un ordin de execuţie vizându-l pe Tarek Aziz, pentru rolul său în eliminarea partidelor religioase", potrivit postului de televiziune Al-Irakiya.

Singurul creştin din rândul colaboratorilor apropiaţi ai lui Saddam Hussein, Tarek Aziz, născut în 1936, s-a predat trupelor americane la sfârşitul lui aprilie 2003, după înlăturarea regimului Saddam Hussein.

Ultima misiune primită pe plan extern de Tarek Aziz a fost indeplinită pe 14 februarie 2003, când a fost în vizită la Vatican, la Papa, căruia i-a transmis un mesaj din partea lui Saddam.

În martie 2009, acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, iar cinci luni mai târziu a primit alţi 7 ani de arest pentru rolul pe care l-a avut în execuţia kurzilir şiiţi în 1980.

Extrem de slăbit, Tarek a suferit un atac la începutul anului şi a fost transferat într-o stare gravă la spitalul unei baze militare americane, potrivit avocatului său, Badia Aref.

Fiul lui Aziz, Ziad Aziz, care locuieşte în Amman, a declarat pentru BBC că a aşteptat verdictul, dar a insistat că tatăl său este nevinovat.

"Ei vor să-i omoare pe toţi cei care au aparţinut fostului guvern. El a fost politician, a lucrat cu presa, nu cu securitatea.", a declarat Ziad Aziz.

Citeşte şi Vicepremierul Tarek Aziz s-a predat

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite