Tandem feminin la conducerea Finlandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mari Kiviniemi are toate şansele să devină noul şef al cabinetului de la Helsinki, Finlanda devenind astfel pentru a doua oară ţara în care şi preşedinţia, şi conducerea guvernului vor fi deţinute de femei.

Fostul premier Matti Vanhanen i-a remis, vineri, preşedintei Tarja Halonen, demisia, după ce presa l-a luat la ochi pentru aventurile sale amoroase.

Vanhanen, 54 de ani, şi coaliţia sa de centru-dreapta vor rămâne în post până marţi, când Parlamentul o va desemna pe succesoarea sa.
Mari Kiviniemi, 41 de ani, care a fost aleasă ieri şi în fruntea Partidului de Centru, va deveni astfel al doilea premier femeie din istoria Finlandei, după Anneli Jäätteenmäki în 2003. Aceasta din urmă nu a condus însă guvernul decât două luni. 

Vanhanen, aflat la conducerea guvernului din 2003, şi-a făcut cunoscută intenţia de a demisiona încă din decembrie, anul trecut. Pretextul avansat atunci a fost o intervenţie chirurgicală la picior.

În realitate, poziţia i-a fost zdruncinată de un scandal politico-financiar în care a fost implicată conducerea Partidului de Centru. În plus, viaţa privată tumultuoasă pe care dus-o după ce a divorţat, în 2005, a fost mereu criticată în presă.

În schimb, lui Kiviniemi, recunoscută pentru competenţa sa, i se reproşează lipsa de carismă. Membră a Parlamentului din 1995, ea mai ocupat funcţia de ministru al Comerţului Exterior în 2005 şi pe cea de ministru al Administraţiei Publice, în 2007.

Deşi analiştii politici se îndoiesc că va reuşi să mobilizeze electoratul, Partidul de Centru aflându-se în pierdere de viteză, Kiviniemi are un atu incontestabil: imaginea nepătată de vreun scandal financiar sau politic. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite