Tancurile ruseşti s-au întors în Piaţa Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parada militară rusească a amintit întregii lumi de fastuoasele festivităţi militare sovietice, ale căror imagini făceau să tremure întreaga lume liberă. Rusia a serbat ieri ziua

Parada militară rusească a amintit întregii lumi de fastuoasele festivităţi militare sovietice, ale căror imagini făceau să tremure întreaga lume liberă.

Rusia a serbat ieri ziua victoriei împotriva nazismului printr-o paradă menită să amintească lumii de grandoarea festivităţilor din epoca sovietică. Pentru prima dată după aproape 20 de ani, Piaţa Roşie a fost "invadată" de armament greu, printre care ultimele modele de tancuri sau lansatoare de rachete balistice intercontinentale. Parada anuală, pe care Rusia o ţine neîntrerupt încă din vremea lui Stalin, are ca scop comemorarea celor peste 30 de milioane de ruşi care au pierit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Parada s-a dorit a fi o demonstraţie de forţă pentru întreaga lume care pune la îndoială revenirea Rusiei la rangul de superputere. Cu toate acestea, analiştii citaţi de BBC susţin că armata şi marina rusă suferă din lipsa banilor şi a antrenamentelor, ceea ce afectează şi moralul trupelor.
Uniforme noi

La parada de ieri au participat deopotrivă cele trei armate, terestră, aeriană şi marină. Militarii au îmbrăcat pentru prima oară noile uniforme realizate de designerul vestimentar rus Valentin Iudaşin. "Această paradă demonstrează potenţialul nostru în creştere în materie de apărare", a declarat fostul preşedinte Vladimir Putin, prezent, umăr la umăr cu Medvedev, în tribuna de onoare. "Puterea armatei ruse se bazează pe gloria istorică a armatei noastre, în tradiţia victoriilor şi a spiritului său", a declarat şi Medvedev. La paradă au participat în total 8.000 de militari, 110 echipamente militare grele, tancuri, baterii antiaeriene mobile, dar şi rachete ce cântăresc până la 100 de tone.

Spectacolul din aer a fost asigurat de 32 de avioane şi elicoptere, printre care şi bombardierul strategic Tupolev 160, una dintre "mândriile" flotei aeriene ruse. Parada a fost închisă de patru rachete Topol-M, vârful de lance al forţelor strategice ruse.

Mesaj politic zonal

"Adevăratul scop al echipamentelor militare şi al armamentului este acela de a avea o apărare bună a patriei", a declarat Dmitri Medvedev în deschiderea festivităţilor. Cu toate acestea, în ultimele luni, Moscova a trimis numeroase mesaje ostile Ucrainei şi Georgiei, ţări ce şi-au anunţat intenţia de a se integra în structurile euroatlantice. Vladimir Putin a ameninţat voalat la Bucureşti cu dezmembrarea Ucrainei, iar poziţia Georgiei este subminată constant prin sprijinul pe care Moscova îl acordă provinciilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite