Talibanii vânează militari NATO pe bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebelii talibani din Afganistan câştigă până la 1.900 de euro pentru fiecare soldat NATO pe care îl ucid, afirmă lideri ai insurgenţilor citaţi de “Sunday Times”.

Banii provin din taxe de protecţie, taxe impuse cultivatorilor de opiu, de la donatorii din ţările Golfului şi de la conducerea talibanilor din Pakistan.
Până în prezent, au fost ucişi în Afganistan 213 militari din forţele NATO (din care 12 români), ceea ce ridică recompensa potenţială pentru insurgenţi la peste 400.000 de euro. Potrivit comandanţilor talibani, recompensa s-a dublat de la începutul anului trecut.

Insurgenţii se bazează pe informaţii plătite, presă şi populaţia locală pentru a confirma moartea soldaţilor. "Comandanţii nu pot fi minţiţi: pot să verifice să vadă dacă a fost o luptă în zona respectivă" , spune un lider local din provincia Khost, care conduce circa 60 de combatanţi. "Primim bani şi pentru echipamentul capturat. O armă ne aduce 1.000 de dolari (circa 800 de euro).

Sunt bani mulţi pentru noi. Nu ne pasă dacă omorâm străini: sângele lor ne permite să ne hrănim familiile şi, cu cât ucidem mai mulţi, cu atât mai mult îi slăbim" a explicat un comandant din provincia Ghazni. Această creştere a recompenselor pentru luptătorii talibani intervine în condiţiile în care Guvernul de la Kabul se pregăteşte să-şi prezinte strategia de pace, menită să pună capăt insurgenţei. Proiectul presupune atragerea talibanilor de partea sa, printr-o ofertă de locuri de muncă, inclusiv în cadrul forţelor de securitate şi poliţiei secrete. Preşedintele Hamid Karzai speră că săptămâna viitoare, "jirga" (consiliul tribal afgan) va aproba strategia de integrare a talibanilor.

Liderul militar Gulbuddin Hekmatyar, aliat cu talibanii a estimat însă că nici nu poate fi vorba de negocieri de pace, atât timp cât cei 113.000 de militari străini nu se vor retrage din Afganistan.

Sâmbătă, talibanii au atacat cu rachete principala bază NATO din Kandahar, rănind mai mulţi militari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite