Talibanii suspendă discuţiile de pace cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebelii talibani au anunţat joi, într-un comunicat, suspendarea discuţiilor preliminare aflate în curs cu americanii pentru a pune capăt conflictului din Afganistan.

Înlăturaţi de la putere la sfârşitul lui 2001 de o coaliţie militară condusă de Washington, talibanii conduc de atunci o rebeliune sângeroasă împotriva autorităţilor de la Kabul şi a aliaţilor lor din cadrul Forţei NATO (ISAF), condusă de Statele Unite.

Pe de altă parte, preşedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut joi Statelor Unite să se retragă din bazele militare avansate pe care le ocupă în satele afgane, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei, citat de AFP.

Karzai a emis această solicitare în timpul unei întrevederi la Kabul cu secretarul american al Apărării, Leon Panetta, potrivit aceleiaşi surse, la cinci zile după ce un soldat american a ucis 16 civili în sudul Afganistanului.

Guvernul afgan vrea să asigure din 2013 securitatea ţării, în locul Forţei internaţionale a NATO (ISAF), şi nu de la sfârşitul anului 2014, aşa cum era prevăzut până în prezent, a mai anunţat preşedinţia afgană, citată de AFP.

Aproape 90.000 de militari din cadrul ISAF ajută în prezent Guvernul afgan să facă faţă rebeliunii conduse de talibani, înlăturaţi de la putere de o coaliţie occidentală la sfârşitul lui 2001.

Preşedintele Barack Obama a declarat, miercuri, că nu se va înregistra nici o „schimbare bruscă “ în calendarul retragerii americane din Afganistan, în pofida recentelor incidente care au implicat militari americani.

Duminică , un soldat din contingentul american al Forţei internaţionale a NATO (ISAF) şi-a părăsit baza din provincia Kandahar, puternic înarmat, şi a ucis 16 ocupanţii a trei case din sate învecinate, între care nouă copii şi trei femei, după care le-a ars cadavrele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite