Talibanii eliberează ostaticii sud-coreeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talibanii au eliberat ieri 12 ostatici sud-coreeni, doi bărbaţi şi 10 femei, care au fost predaţi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Un purtător de cuvânt al talibanilor,

Talibanii au eliberat ieri 12 ostatici sud-coreeni, doi bărbaţi şi 10 femei, care au fost predaţi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Un purtător de cuvânt al talibanilor, Qari Mohammed Yousuf, a declarat că ceilalţi şapte ostatici vor fi eliberaţi astăzi.

Delegatul CICR, Greg Muller, a afirmat că ostaticii păreau "stresaţi, însă într-o formă fizică bună". Eliberarea survine după acordul încheiat marţi între o delegaţie sud-coreeană şi talibani. Surse oficiale de la Jakarta au anunţat că la negocieri au participat şi mediatori indonezieni.

Un negociator afgan a precizat că delegaţia sud-coreeană a acceptat solicitările talibanilor în schimbul eliberării ostaticilor, menţionând că acestea nu includ principala pretenţie a grupării islamiste: punerea în libertate a insurgenţilor săi aflaţi în închisori din Afganistan.

Pe de altă parte, preşedinţia sud-coreeană a anunţat că în acordul final este prevăzută retragerea forţelor şi a misionarilor Coreei de Sud din Afganistan. Guvernul de la Seul a insistat asupra faptului că ostaticii nu sunt misionari, ci efectuau o activitate umanitară.

Într-o conferinţă de presă organizată la Seul, Chon Ho-Sun, un purtător de cuvânt al preşedintelui Roh Moo-hyun, a refuzat să răspundă la întrebarea privind acordarea unei eventuale recompense, afirmând că ţara sa a făcut ceea ce trebuia pentru eliberarea ostaticilor. "Este de datoria oricărei ţări să dea dovadă de flexibilitate pentru a salva vieţi, atât timp cât acest lucru nu încalcă principiile şi practicile comunităţii internaţionale", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Din cei 23 de sud-coreeni luaţi ostatici în provincia Ghazni din sudul Afganistanului, pe 19 iulie, talibanii au executat doi, în urma refuzului autorităţilor afgane de a pune în libertate militanţi islamişti. Alte două femei au fost eliberate pe 13 august.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite