Taiwanezii au întins o ramură de măslin Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Locuitorii insulei au ales un preşedinte care pledează pentru relaţii mai bune cu Beijingul . Candidatul opoziţiei taiwaneze, moderatul Ma Ying-jeou, a câştigat alegerile prezidenţiale

>> Locuitorii insulei au ales un preşedinte care pledează pentru relaţii mai bune cu Beijingul .

Candidatul opoziţiei taiwaneze, moderatul Ma Ying-jeou, a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate sâmbătă în insula pe care China o consideră drept parte a teritoriului său. Reprezentantul Partidului Naţionalist (KMT) a promis că va combate corupţia şi va intensifica legăturile comerciale cu Beijingul.



Victoria KMT pune capăt unei guvernări de opt ani a Partidului Democrat Progresist, politica proseparatistă a actualului preşedinte, Chen Shui-bian, ducând la tensionarea legăturilor cu China şi la iritarea celui mai important aliat al Taiwanului, Statele Unite. Imediat după anunţul Comisiei Electorale, preşedintele George W. Bush a apreciat că succesul opoziţiei creează o nouă ocazie pentru Taiwan şi China pentru a-şi rezolva divergenţele pe cale paşnică.

Deşi este adeptul unei apropieri de Beijing, Ma Ying-jeou a declarat ieri că ia în considerare boicotarea Jocurilor Olimpice, ca urmare a încălcării drepturilor omului în Tibet.


Aderarea la ONU, respinsă


Două referendumuri organizate în paralel cu alegerile prezidenţiale şi care se refereau la o eventuală aderare a ţării la ONU au eşuat din cauza prezenţei scăzute, a anunţat Comisia Electorală, citată de AFP. Prima consultare, organizată la iniţiativa Partidului Democrat Progresist, invita alegătorii să se pronunţe asupra unei ipotetice aderări a insulei la Naţiunile Unite sub numele de Taiwan.

A doua, propusă de KMT, întreba alegătorii dacă ţara trebuie să adere la ONU şi sub ce denumire. Republica China (ROC), denumirea oficială a Taiwanului, şi-a pierdut în 1971 locul în ONU în favoarea Republicii Populare Chineze.

Toate tentativele de revenire a Taiwanului în cadrul ONU au fost blocate sistematic de Beijing. Referendumurile, care ar fi avut nevoie de cel puţin 50% din voturi pentru a fi validate, au o valoare pur simbolică, deoarece China nu şi-a schimbat poziţia în acest dosar. Guvernul chinez a precizat că eşecul celor două consultări este dovada faptului că cei care militează pentru independenţa oficială a provinciei separatiste "nu au reuşit să câştige inimile oamenilor".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite