Taifunul Roke mătură Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sirenele urlă în capitala niponă Tokyo, iar traficul rutier este paralizat din cauza taifunului Roke, care mătură Japonia în acest sezon.

Intrările la metrou sunt tapetate cu saci plini cu nisip meniţi să mai oprească din apa strânsă de la ploaia torenţială. Companiile nipone din Tokyo şi producătorii de automobile din împrejurimi le-au dat liber angajaţilor. Spre exemplu, Toyota a suspendat producţia în 11 dintre cele 15 uzine pe care le are în Japonia. Şcolile şi grădiniţele au fost închise temporar. Cele zece milioane de locuitori ai metropolei aşteaptă liniştiţi în case, cu stăpânire de sine, cum au făcut-o şi în urmă cu şase luni, în timpul crizei nucleare de la Fukushima, ca furia taifunului Roke să se potolească.

Se tem de norul radioactiv

Din nefericire, taifunul a provocat deja moartea a cel puţin şase oameni, în centrul şi în vestul Japoniei. Mai multe persoane, printre care şi un copil, au fost date dispărute. Rafalele de vânt care au atins şi 200 de kilometri la oră au lăsat cel puţin o jumătate de milion de locuinţe fără curent electric. Peste un milion de japonezi de pe insula Honshu au primit deja ordin de evacuare. Institutul de meteorologie a avertizat asupra riscului de inundaţii şi de alunecări de teren. Zona vestică a Japoniei a fost lovită la începutul lunii de un alt taifun. Numărul celor decedaţi sau daţi dispăruţi în urma urgiei a depăşit 100 de oameni, trecând pagubele material pe plan secundar.

Din cauza taifunului Roke de acum, autorităţile nipone au decis anularea a peste 200 de zboruri în întreaga ţară. Compania TEPCO a asigurat că se iau măsuri de siguranţă pentru centrala Fukushima, avariată de cutremurul şi tsunamiul din martie. Lucrările de reconstrucţie din interiorul centralei au fost oprite, canalele de scurgere au fost acoperite ca nu cumva vântul puternic să antreneze particule radioactive sau ca apa de ploaie să inunde subsolurile clădirii, a anunţat operatorul TEPCO. 

info
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite