Tai O, satul-lagunå din Hong Kong

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aşezare umană plină de pitoresc îşi conservă tradiţiile centenare Un crâmpei din China antică supravieţuieşte pe legendara insulă Lantau, cea mai mare şi mai populată dintre


O aşezare umană plină de pitoresc îşi conservă tradiţiile centenare

Un crâmpei din China antică supravieţuieşte pe legendara insulă Lantau, cea mai mare şi mai populată dintre cele 236 ale arhipelagului Hong Kong. Timpul pare că s-a oprit în sătucul de pescari Tai O, deşi acesta a devenit un punct constant de atracţie turistică.

Supranumit "Veneţia din Hong Kong", satul de pescari de pe insula Lantau şi-a dobândit o faimă ce a depăşit cu mult graniţele asiatice. Şi asta graţie caselor sale "cocoţate" pe nişte piloni de lemn, asemănători unor adevărate picioroange. Imaginile inedite ale sătucului apar după o plimbare de cel puţin o oră pe străduţele înguste de la marginea insulei. Casele viu colorate, numite "pang uk", se află la cel puţin doi metri înălţime faţă de nivelul mării, sprijinite pe "cataligele" specifice.

Pescarii mai "bogaţi" şi-au acoperit aceşti piloni cu metal, pentru a rezista mai bine intemperiilor şi eroziunii produse de apa de mare. În timpul refluxului, aceste locuinţe lacustre par să plutească, exact ca gondolele şi debarcaderele din Veneţia. La ora actuală, sătucul nu mai numără decât 3.000 de suflete. În anul 2000, un incendiu puternic a distrus zeci de locuinţe.

În timpul şi după războiul civil din China, Tai O a devenit principala "poartă de intrare" pentru imigranţii ilegali care au reuşit să scape din "raiul" Republicii Populare Chineze. O perioadă îndelungată, sătucul a avut o viaţă înfloritoare, graţie comerţului cu sare şi peşte. Aceasta s-a degradat, însă, pentru că tinerii au ales să se mute la oraş.

Localnicii se feresc să fie fotografiaţi

Negustorii de peşte îmbogăţesc peisajul pitoresc datorită propriilor mijloace de transport, care permit, într-un mod ingenios, să-şi menţină marfa cât se poate de proaspătă: bicicletele lor sunt prevăzute cu un "sertar" voluminos, în care se află mici acvarii cu apă ventilată cu ajutorul unui dinam. Pescarii care îşi petrec mai multe zile pe mare au ambarcaţiuni mai încăpătoare, a căror proră este închinată zeiţei pescuitului, Sha Tsui.
Nu departe de sat se află mânăstirea budistă Po Lin, apreciată pentru templele sale impozante şi pentru statuia-gigant a lui Buddha, ce depăşeşte 30 de metri.

Mulţi dintre pescari se duc zilnic acolo şi aduc ofrande: tămâie, flori, fructe. Deşi ospitalieri, locuitorii din Tai O se lasă rareori fotografiaţi: sunt convinşi că fotografia le fură o parte din suflet, din sănătate, din longevitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite