Procurorul TPI va face apel în cazul Radovan Karadgici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Procurorului Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a anunţat că intenţionează să facă apel împotriva achitării fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadgici pentru o acuzaţie de genocid pronunţată de către Tribunal, relatează AFP.

„Camera de primă instanţă a comis erori de drept care îi invalidează hotărârea de achitare şi erori de fapt care au provocat o eroare judiciară", anunţă Biroul într-un document semnat de către procurorul Serge Brammertz şi publicat de către TPI, notează Mediafax.

Radovan Karadgici, în vârstă de 67 de ani, a fost achitat la 28 iunie pentru fapte de genocid comise în municipalităţi din Bosnia în perioada martie-decembrie 1992, dar este judecat în continuare pentru genocidul de la Srebreniţa din 1995.

Judecătorii au apreciat drept insuficient nivelul de elemente de probă prezentate de către acuzare, care a solicitat la 3 iulie autorizarea să facă apel.

Ultimul martor al acuzării a depus mărturie la 4 mai, după mai mult de doi ani de la începutul prezentării elementelor de acuzare, începută la 13 aprilie 2010.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci este acuzat, în continuare, de crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în cursul Războiului din Bosnia, în care au fost ucise 100.000 de persoane, iar alte 2,2 milioane au fost strămutate.

Aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi în cursul masacrului de la Srebreniţa, în estul Bosniei, în iulie 1995, cel mai sângeros masacru din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Radovan Karadgici a fost arestat în iulie 2008 la Belgrad, după ce s-a ascuns timp de 13 ani de justiţie. El a pledat nevinovat şi se apără singur. Începutul prezentării elementelor apărării este prevăzut la 16 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite