Sute de mii de unguri îşi pierd pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Orban a desfiinţat pensionarea anticipată, proiectul de lege având caracter retroactiv.

Aşa cum a propus în sesiunea parlamentară din  primăvară, guvernul ungar desfiinţează pensionarea anticipată, proiectul de lege având caracter retroactiv. Miile de unguri care au protestat în primăvară nu au reuşit să convingă guvernul lui Viktor Orban să renunţe la proiect. În consecinţă, sute de mii de persoane îşi vor pierde pensiile, precum şi o serie de alte drepturi aferente calităţii de pensionar.

Foştii beneficiari vor primi ajutoare sociale, care sunt supuse altor reglementări, mult mai puţin favorabile. Ajutoarele sociale pot fi desfiinţate dacă se consideră că cel care se bucura de pensionare anticipată poate să se reintegreze în activitate. Acest aspect a fost criticat de numeroşi analişti economici, care vorbesc de lipsa locurilor de muncă în Ungaria şi de creşterea şomajului.

Ce categorii vor fi atinse

Pe de-altă parte, dacă, în ceea ce priveşte pensiile există o lege care prevede o indexare anuală, ajutoarele sociale nu intră în această categorie.  Mai mult, cuantumul lor poate fi redus. Măsurile se referă la pensiile anticipate, la pensiile incluse în categoriile unde se aplicau reduceri de stagii, cele ale militarilor, forţelor de ordine, minerilor şi artiştilor, relatează cotidianul ungar „Nepszava". În primăvară, când s-a decis modificarea Legii pensiilor, reprezentanţi ai Fidesz (dreapta, la putere) au declarat că propunerea lor nu-i include pe minieri, chimişti sau muzicieni.

Deocamdată, proiectul nu a  luat în calcul pensiile văduvelor, orfanilor şi invalizilor, în condiţiile în care în ceea ce priveşte ultima categorie s-a preconizat, în primăvară, desfiinţarea a 150.000 de pensii de invaliditate, reprezentând aproximativ o jumătate din numărul celor care primesc astfel de pensii (330.000) şi reîncadrarea lor în câmpul muncii. Duminică, la cea de a 55-a aniversare a Revoluţiei ungare din 1956,  sub lozinca "Nu ne place sistemul", zeci de mii de cetăţeni unguri (100.000, potrivit organizatorilor) au demonstrat la Budapesta.

Protest anti-Orban

Ei au protestat faţă de "aroganţa cabinetului, numărul mare de legi adoptate arbitrar,  fără negocieri, campania dusă împotriva săracilor, conflictele culturale, demagogia".  "Din lipsă de alternativă, noi, societatea civilă trebuie să creăm o alternativă", a declarat unul dintre responsabilii demonstraţiei.

Printre direcţiile de acţiune sugerate, s-a anunţat organizarea unei campanii pentru alegerea unui alt preşedinte al statului, cel actual fiind considerat nereprezentativ,  care nu face faţă atribuţiilor,  şi "nu cunoaşte nici măcar ortografia", scrutinul urmând să aibă loc la 15 martie 2012. Au fost împărţite şi 50.000 de legitimaţii de ziarist pentru ca participanţii să facă cunoscut opiniei publice acţiunile societăţii civile, trecute sub tăcere de presa oficială. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite