Sute de mii de bocitori mobilizaţi la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord organizează astăzi un uriaş ceremonial de adio pentru „iubitul conducător“. Coreea de Nord nu a dat până acum, oficial, niciun indiciu despre  funeraliile de astăzi  ale liderului defunct, Kim Jong Il, iar la ceremonie nu au fost invitate delegaţii străine.

Totuşi, analiştii spun că regimul va folosi acest eveniment pentru a consolida loialitatea faţă de tânărul moştenitor comunist, Kim Jong Un, şi că va mobiliza sute de mii de oameni, la fel cum a făcut în 1994, la moartea fostului dictator, Kim Ir Sen, tatăl lui Kim Jong Il. Analiştii vor urmări îndeaproape înmormântarea pentru a obţine indicii privind personajele care îl vor influenţa cel mai mult pe noul lider, Kim Jong Un.  

Mass-media sud-coreeană, care îşi bazează predicţiile pe ceremonia din 1994, de la moartea lui Kim Ir Sen, scria ieri că solemnităţile vor începe probabil la ora locală 10.00 (ora 3.00 ora României). Analiştii sud-coreeni se aşteaptă ca armata din Nord să execute salutul de 24 de focuri de armă, iar militarii să defileze prin central Phenianului, însoţind limuzina care transportă trupul "iubitului conducător" şi o altă maşină ce va transporta o fotografie uriaşă.

Potrivit analiştilor, fanfara militară va cânta muzică funerară, în timp ce convoaie de motociclete şi maşini care transportă flori şi pe oficialii de rang înalt vor urma limuzina cu sicriul, sub privirile a sute de mii de nord-coreeni, mobilizaţi şi obligaţi să plângă.

În privinţa zilei de joi, când va lua sfârşit doliul oficial, agenţia de presă a Coreei de Nord a dat unele indicii. „Focuri de armă vor fi trase la Phenian şi în toate provinciile ţării în semn de doliu, iar la amiază vor fi păstrate trei minute de tăcere de către oamenii din întreaga ţară", a transmis agenţia oficială de presă de la Phenian. Trenuri, vapoare şi alte vehicule îşi vor uni claxoanele, pentru a marca momentul.

Sub conducerea lui Kim Jong Il, Coreea de Nord a testat rachete cu rază lungă de acţiune şi două arme nucleare, atrăgându-şi sancţiuni internaţionale. Eforturile diplomatice pentru a relua negocierile privind dezarmarea păreau a înregistra un progres înainte de moartea sa.

Ultimul cadou al lui Kim: foarte mult peşte

Populaţia Phenianului a primit un  cadou special de la liderul decedat recent: foarte mult peşte.  Mass-media de stat din Coreea de Nord a transmis că, înainte de a muri, Kim era îngrijorat privind rezerva de peşte a Phenianului şi că a luat măsuri în acest sens chiar în ziua ce i-a precedat decesul. Un raport al agenţiei de presă oficiale arată că tânărul moştenitor Kim Jong Un „a luat toate măsurile necesare pentru a transporta peştele proaspăt în Capitală şi s-a îngrijit ca el să ajungă la cetăţeni, chiar şi în perioada de doliu".

Foametea şi malnutriţia sunt problemele majore ale populaţiei Coreei de Nord, deoarece pentru guvernul comunist prioritare sunt cheltuielile militare. ONU a avertizat că raţiile de alimente sunt inadecvate.

„Copleşiţi de recunoştinţă"

Mass-media oficială e plină de informaţii privind peştele dăruit de Kim Jong Il nord-coreenilor. Principalul ziar al ţării, „Rodong Sinmun", a publicat poza unei femei care e „copleşită de tristeţe, dar şi de recunoştinţă" privind o grămadă de hering la un magazin aglomerat. Ziarul a adăugat, în editorialul său, că ţara îl susţine pe moştenitorul Kim Jong Un prin jurăminte făcute „cu sânge şi lacrimi" în faţa lui Kim Jong Il.

"O paradă militară ar putea fi organizată pentru a demonstra că armata rămâne loială procesului de succesiune."
Ahn Chan Il
analist politic sud-coreean

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite