Sute de romi s-au mutat în centrul Berlinului, acolo unde li se construieşte un mic sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima Berlinului se construieşte un mic sat pentru câteva sute de romi plecaţi din România. Zeci de muncitori lucrează intens, ca să termine de refăcut complexul de apartamente unde vor locui peste 150 de familii rome.

În urmă cu mulţi ani, câteva sute de romi din Fântânele au luat calea Germaniei şi au ajuns în Berlin. S-au stabilit în cartierul berlinez Neukoelln, unde au ocupat mai multe blocuri. Odată ce s-au mutat în oraş, localnicii au început să vorbească despre zona rău-famată în care trăiau cei peste 500 de romi.

Văzând cum evoluează lucrurile, o organizaţie caritabilă catolică a decis să preia complexul rezidenţial, fiindcă se afla într-o stare deplorabilă, şi s-a apucat să-l renoveze, se arată în reportajul realizat de BBC.

"Vreau să le dăm o casă oamenilor care au fost excluşi (n.r. - din punct de vedere social) şi discriminaţi. Vrem să le demonstrăm berlinezilor că aceşti oameni sunt absolut normali şi se pot integra", a declarat Benjamin Marx, cel care se ocupă de acest proiect.

Toţi locatarii îl tratează cu respect pe Marx şi îi sunt recunoscători, relatează BBC. Copiii lor merg la şcoala din cartier şi spun că vor să lucreze şi să-şi facă o nouă viaţă.

Noul complex va fi complet renovat şi se construiesc mai multe dependinţe: ateliere, un mic teatru şi mai multe camere de joacă.

"Locuiesc aici cu băieţii mei şi cu soţul meu. Vreau ceva nou în viaţa mea", a declarat Olimpia Niţu, o femeie care a lăsat Bucureştiul pentru Berlin.

Practic, organizaţia catolică vrea să ofere romilor o nouă şansă la viaţă, spunând că sunt promovate doar faptele greşite ale celor din comunitate şi că multe lucruri bune făcute de romi sunt trecute cu vederea.

"Trebuie să ai asemenea proiecte pentru a arăta că societatea vreau să integreze oamenii, nu să-i despartă", a declarat Christine Lueders, ministrul german împotriva discriminării.

În continuare, romii sunt discriminaţi. Un studiu al Amnesty International arată că sunt cea mai persecutată categorie de oameni din lume.

"Sunt foarte discriminaţi şi li se neagă dreptul la o locuinţă, la un loc de muncă, la îngrijiri medicale şi educaţie. Comunităţile de romi sunt deseori evacuate forţat, sunt victimele unor atacuri rasiste şi sunt tratate foarte prost de către poliţişti", spun cei de la Amnesty.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite