Lukaşenko a fost reales la preşedinţia Belarus/ Sute de manifestanţi, arestaţi în timpul protestelor de la Minsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de manifestanţi ai opoziţiei au fost arestaţi în noaptea de duminică spre luni la Minsk, capitala Belarusului, în timpul protestelor desfăşurate după încheierea alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 7.00 Preşedintele belarus în exerciţiu, Aleksandr Lukaşenko, a fost reales duminică din primul tur cu 79,67% din voturi, conform cifrelor comisiei electorale publicate luni dimineaţă şi citate de agenţiile ruse de presă, în contextul. Potrivit agenţiei Reuters, procentul obţinut de Lukaşenko ar fi 79,7%.

Peste cinci milioane de persoane (5.122.866) au votat în favoarea lui Lukaşenko, reprezentând 79,67% din electorii prezenţi la urne, a precizat comisia electorală după numărarea tuturor voturilor, . Rata de participare la vot a fost de 90,66%, a mai precizat comisia.

Contracandidaţii lui Lukaşenko, arestaţi în timpul unei manifestaţii a opoziţiei

Membrii forţelor de ordine, echipaţi cu căşti şi scuturi, au reţinut sute de simpatizanţi ai opoziţiei aflaţi în Piaţa Independenţei din Minsk, unde se află sediile Parlamentului, Guvernului şi Comisiei Electorale, situate într-o singură clădire, potrivit news.yahoo.com. Între cei reţinuţi sunt şi patru candidaţi la prezidenţialele: Andrei Sannikov, Nikolai Statchevici, Grigori Koktusev şi Vitali Rimaşevski.

Un alt opozant, Vladimir Nekliaev, care fusese rănit anterior în cursul unei manifestaţii, ar fi fost la rândul său arestat de către forţele de ordine în timp ce se afla în spital, au relatat mai multe media, însă această informaţie nu a fost confirmată. În plus, un jurnalist al AFP a fost de asemenea arestat şi ţinut în detenţie mai multe ore.

Poliţiştii au intervenit în număr mare împotriva manifestanţilor care încercau să forţeze intrarea în cldăire, spărgând geamuri şi forţând uşile de acces.

Opoziţia a făcut încă de sâmbătă apel la manifestaţii pentru duminică pentru a denunţa fraudele electorale masive care ar fi fost orchestrate, în opinia sa, de puterea din Belarus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite