VIDEO Susţinători ai grupului punk rus Pussy Riot au protestat în catedrala Stephansdom din Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 150 de simpatizanţi ai grupului rus de punk Pussy Riot, ale cărui trei membre au fost condamnate vineri la Moscova la doi ani de închisoare fiecare, au protestat pentru scurt timp în catedrala Stephansdom din Viena.

După aproape un minut manifestanţii, cu capetele acoperite cu ciorapi roz, au fost scoşi din catedrală de serviciul de pază al bisericii.

Anterior, aceştia manifestaseră în faţa principalului teatru din capitala austriacă, Burgtheater.

Vineri, un tribunal din Moscova le-a găsit pe cele trei membre ale grupului de muzică punk rus Pussy Riot vinovate de "huliganism şi instigare la ură religioasă". Cele trei femei au fost condamnate la câte doi ani de închisoare.

Garry Kasparov a fost arestat pentru că le susţinea pe fete în faţa tribunalului

Proteste faţă de sentinţa drastică dată de justiţia rusă fetelor de la Pussy Riot au avut loc şi la Moscova. La ele au participat şi Garry Kasparov, fostul mare campion mondial la şah. El a fost arestat chiar în faţa tribunalului unde s-a dat verdicul.

Fostul şahist a fost ridicat de poliţişti după ce a pichetat, alături de mai multe persoane, tribunalul din Moscova unde urma să se dea verdictul în cazul membrelor grupului punk Pussy Riot acuzate de huliganism.

Opozant al guvernului Putin, Kasparov a fost bruscat de forţele de ordine la scurt timp după ce a făcut declaraţii în faţa presei şi în cele din urmă a fost arestat.

În vârsta de 49 de ani, Garry Kasparov a mai fost arestat şi în 2007 tot în urma unor manifestaţii anti-Putin.

Kasparov a fost campion mondial la şah între 1985 şi 2003. În 2005 înfiinţat Frontul Uniunii Civile, organizaţie ce se află în opoziţie cu regimul Putin.

image

Occidentul a condamnat sentinţa

Occidentul a condamnat sentinţa pronunţată, vineri, în Rusia împotriva celor trei membre ale trupei punk Pussy Riot.

Prima reacţie in partea oficialilor occidentali a venit la doar trei ore după ponunţarea sentinţei de condamnare la doi de închisoare pentru fiecare dintre cele trei membre ale trupei punk.

"Este o sentinţă politică împotriva opoziţiei", susţine cu fermitate şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, înaltul reprezentant UE pentru politică externă.

Cancelaru german, Angela Merkel, a menţionat că decizia instanţei de judecată nu corespunde normelor democratice europene.

Preşedintele Estoniei, Hendrik Ilves, compară procesul din Rusia împotriva celor trei tinere cu o vânătoare de vrăjitoare.

Departamentul de Stat al SUA face un apel prin care cheamă la o reexaminare a deciziei şi la asigurarea respectării libertăţii de exprimare.

Sentinţa pronunţată în procesul în care au fost judecate cele trei tinere a fost condamnat şi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Consiliul Europei şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), precum şi alte structuri internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite