Supravieţuitorii naufragiului din Mediterana îşi povestesc coşmarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rose Metcalf, o dansatoare britanică, a fost printre ultimele persoane salvate de pe nava Costa Concordia. "Rugaţi-vă pentru noi să fim salvaţi", a scris ea pe Facebook în timp ce se afla încă pe vas.

Ea a declarat pentru cotidianul "Daily Mail" că pregătise o scrisoare pentru mama sa, în cazul în care nu ar fi putut fi salvată. În momentul accidentului, Rose Metcalf tocmai îşi terminase numărul şi se afla în restaurant. Când holurile s-au umplut de pasageri panicaţi, ea a fugit către cabina sa pentru a-şi schimba costumul şi a-şi lua vesta de salvare.

Tânăra de 23 de ani a rămas apoi pe vas pentru a ajuta oamenii să urce în bărcile de salvare, deoarece era, oficial, membru al echipajului.

"Toată lumea alerga în toate părţile neştiind ce să facă", a declarat ea jurnaliştilor britanici.
"Am mers să ajut la calmarea pasagerilor şi să facem prezenţa. Apoi oamenii au început să se urce în bărci şi până în acel moment, vasul era deja plin de apă", îşi aminteşte ea.

În timp ce nivelul apei creştea, a postat pe Facebook un mesaj pentru mama sa: "Numele meu e Rose, e vineri, 13, şi sunt una dintre ultimii supravieţuitori care sunt încă la bordul navei care se scufindă în dreptul coastelor Italiei. Rugaţi-vă pentru noi să fim salvaţi".

Pe navă se afla şi urmaşa unui violonist de pe Titanic


Rose şi prietenul ei, inginer pe navă, au urcat pe balustradele de puntea vasului care se înclina abrupt şi, la un moment dat, s-au legat de un stâlp cu un furtun pentru a nu cădea.

"Până la sfârşit, rămăsesem numai cinci persoane şi am fost ultimii care au părăsit vasul", a spus ea. Erau pregătiţi să se arunce în apă când un elicopter a adus salvatori care au coborât în corzi şi i-au luat de pe navă.

Oamenii care se comportă ca nişte eroi pe navele care se scufundă sunt de domeniul legendei. Muzicanţii de pe Titanic continuau să cânte în timp ce vasul se scufunda, acum 100 de ani pentru a păstra moralul celor lăsaţi să moară pe punte.

Printr-o coincidenţă uimitoare, una dintre colegele de scenă ale lui Metcalf, Amelia Leon (22 de ani), din Birmingham (Marea Britanie), este descendenta unuia dintre legendarii violonişti de pe Titanic, potrivit publicaţiei "Sunday Mirror ".

Fiecare încerca să-şi scape pielea

Supravieţuitorii au criticat felul în care a fost organizată evacuarea navei, spunând că bărbaţii, inclusiv unii dintre membrii echipajului se înghesuiau să ajungă la bărci, în timp ce femeile şi copiii erau daţi la o parte.

În momentele îngrozitoare când nava a început să se încline într-o parte, au izbucnit chiar încăierări la bordul navei, deoarece fiecare încerca să ajungă la bărcile de salvare.

Bărbaţii au refuzat să dea prioritate gravidelor, mamelor sau copiilor şi se înghesuiau să scape primii. Echipajul ignora pasagerii, lăsând numai chelnerii şi bucătarii să ajute. Cel puţin aşa reiese din ceea ce povestesc pasagerii.

"Bărbaţi solizi, membrii ai echipajului împingeau lumea pentru a ajunge primii la bărcile de salvare. A fost dezgustător", a povestit britanica Sandra Rogers, de 62 de ani. "A fost un coşmar. Mi-am pierdut fiica şi nepoţii în acel haos. A fost o lipsă de organizare totală". În secvenţele filmate cu telefoanele mobile, copiii puteau fi auziţi strigându-şi părinţii în mijlocul haosului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite