Supravieţuitorii Holocaustului se revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată, victimele nazismului şi-au manifestat public nemulţumirea faţă de ajutoarele oferite de autorităţile israeliene Mii de supravieţuitori ai Holocaustului au participat,

Pentru prima dată, victimele nazismului şi-au manifestat public nemulţumirea faţă de ajutoarele oferite de autorităţile israeliene

Mii de supravieţuitori ai Holocaustului au participat, duminică, la Ierusalim, la un protest fără precedent la adresa guvernului israelian. Manifestanţii au calificat drept "o insultă" propunerea Executivului de majorare a compensaţiilor lunare pentru cei care trăiesc sub pragul de sărăcie cu doar 20 de dolari.

Mai mulţi protestatari aveau pe piept steaua galbenă a lui David, pe care naziştii i-au obligat să o poarte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alţii au arborat pancarte cu mesajul: "Ne pare rău că am supravieţuit". Protestul, încheiat în faţa sediului Guvernului, s-a numit simbolic "marşul celor în viaţă", un termen folosit la ceremoniile organizate în fiecare an la Auschwitz, în memoria victimelor Shoahului.

Manifestanţii au acuzat public guvernul că se joacă cu "soluţia biologică", tergiversând lucrurile în aşteptarea reducerii progresive a numărului de supravieţuitori ai Holocaustului în Israel, evaluat la 240.000.
Pe lângă pensia oferită de guvern, o parte dintre ei primesc compensaţii de la autorităţile germane şi de la alte organizaţii.

De acest ajutor nu beneficiază însă şi miile de imigranţi din fosta Uniune Sovietică, în condiţiile în care rata unor boli grave, precum cancerul sau osteoporoza, este mult mai ridicată în rândul lor în comparaţie cu restul populaţiei. În prezent, sumele acordate de guvernul israelian variază între 240 şi 1.390 de dolari, bani insuficienţi pentru a asigura accesul la servicii medicale elementare.

Shimon Peres a cerut o soluţie onorabilă

Preşedintele Shimon Peres, conştient de impactul în Israel şi în străinătate al acestui scandal, a solicitat "o soluţie rapidă şi onorabilă" pentru a veni în sprijinul supravieţuitorilor.

În schimb, primul-ministru Ehud Olmert a văzut protestul ca pe o campanie lansată împotriva lui. Potrivit cotidianului "Maariv", care citează "apropiaţi" ai premierului, acesta s-ar fi arătat indignat de acuzaţiile manifestanţilor, motivând că şi familia lui a avut de suferit de pe urma naziştilor.

Întâlnire Olmert-Abbas

Premierul israelian, Ehud Olmert, şi preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, s-au întâlnit, ieri, la Ierihon, în Cisiordania, pentru a pregăti reuniunea internaţională privind Orientul Mijlociu, care urmează să se desfăşoare în toamna acestui an. La finalul întrevederii desfăşurate cu uşile închise, Olmert şi-a exprimat speranţa că, în curând, vor începe negocierile privind un viitor stat palestinian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite