Summitul tatonării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniunea Rusia-UE a demonstrat încă o dată lipsa unei politici comunitare Joi - o cină, un concert, puţin fotbal, vineri - patru ore de discuţii: prea puţin pentru a descurca iţele

Reuniunea Rusia-UE a demonstrat încă o dată lipsa unei politici comunitare

Joi - o cină, un concert, puţin fotbal, vineri - patru ore de discuţii: prea puţin pentru a descurca iţele complicate ale relaţiei dintre Rusia şi Uniunea Europeană.

Singurul rezultat tangibil al summitului din Siberia, reluarea negocierilor privind semnarea unui acord, a arătat o uniune divizată în ceea ce priveşte abordarea relaţiilor cu Rusia.

În timp ce o serie de state pledează activ pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Kremlinul, vârful de lance fiind Germania, altele nu văd cu ochi buni o apropiere de marele vecin de la est.

Recunoscând că Rusia va rămâne principalul furnizor energetic al UE, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că cele două părţi au "responsabilitatea de a face mai mult pentru a rezolva conflictele îngheţate de prea mult timp", aluzie la problema abhază.

Mesaj ambiguu

Chestiunea spinoasă a energiei nu a fost abordată, europenii aflându-se încă în faza de tatonare, după schimbarea de regim care a avut loc la Kremlin, în luna mai.

În timp ce declaraţiile liderilor europeni au fost "cuminţi", preşedintele Dmitri Medvedev a părut nerăbdător să iasă de sub "tutela" predecesorului Vladimir Putin. Apropiaţii săi au lansat în presă mesaje care seamănă mai degrabă cu previziunile astrologilor.

Sub conducerea noului ţar, relaţia Rusiei cu UE s-ar putea îmbunătăţi vizibil, dar la fel de bine s-ar putea înrăutăţi. El nu s-a sfiit să-i critice pe europeni, spunând că unele state tind să folosească UE în disputele lor bilaterale cu Moscova. Medvedev nu a uitat nici de scutul american antirachetă, reiterând ideea că amplasarea acestuia în Europa Centrală va afecta securitatea Vechiului Continent.

Gafa de protocol a lui Medvedev

Dmitri Medvedev i-a întâmpinat cu vorbe frumoase pe liderii europeni, sosiţi la Hanti-Mansiisk, un Dubai rusesc, în opinia presei franceze. Imediat i-a dat cuvântul şefului Comisiei Europene, şi nu premierului sloven, Janes Jansa, a cărui ţară asigură preşedinţia UE. Afişând un zâmbet stingher, Barroso l-a invitat pe Jansa să vorbească, precizând că nu e uşor să o scoţi la capăt cu sistemul stufos de la Bruxelles.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite