Summitul dezacordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa de Est a stricat planurile Germaniei de a stabili un acord între Rusia şi UE Intenţia Germaniei de a stabili un acord între Rusia şi UE a fost compromisă chiar înainte de

Europa de Est a stricat planurile Germaniei de a stabili un acord între Rusia şi UE

Intenţia Germaniei de a stabili un acord între Rusia şi UE a fost compromisă chiar înainte de începerea summitului UE-Rusia, din cauza mai multor divergenţe pe tema Europei de Est şi Balcanilor. Trei lucruri vor rămâne în memorie după "Summitul dezacordului", cum l-a botezat presa rusă: "Marşul dezacordului, opoziţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Javier Solana, şi absenţa oricărui rezultat".

Berlinul a pregătit această reuniune ca pe o oportunitate pentru a aborda probleme cum ar fi acordurile pe tema securităţii energetice, drepturile omului şi schimbările climatice, dar "eşecul este rezultatul abordării diferite a politicii externe de către Rusia şi Uniunea Europeană", scrie publicaţia "Vedomosti". "Summitul s-a prăbuşit sub greutatea cărnii poloneze", titra şi cotidianul "Kommersant". "În timp ce întâlnirile precedente la nivel înalt au condus la rezolvarea cel puţin unei chestiuni, reuniunea de la Samara s-a mărginit la inventarierea unor probleme, adaugă "Kommersant". Preşedintele Putin nu este de acord cu relatările presei. El spune că împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Durao Barroso, şi cancelarul german Angela Merkel au ajuns la un acord în aproape toate problemele, cu excepţia celor economice cu anumite ţări. "Am ajuns la înţelegere în aproape toate problemele, cu excepţia celor acute, care necesită cercetări şi muncă suplimentară. Şi, de regulă, acestea sunt probleme din sfera egoismului economic al unei sau altei ţări europene", a afirmat preşedintele rus, cu referire la Polonia, Lituania şi Estonia.

"Am convenit asupra cooperării în domeniul vamal, în sfera luptei împotriva infracţionalităţii şi a drogurilor", a mai spus liderul de la Kremlin, Putin. "Sunt înţelegeri multe şi diverse, care vor fi, fără îndoială, în folosul tuturor cetăţenilor UE şi Rusiei", a adăugat el. Reprezentanţii UE nu au scăpat prilejul să-i spună preşedintelui rus că Uniunea împărtăşeşte dificultăţile pe care le întâmpină Polonia, Estonia şi Lituania în relaţiile lor cu Rusia. "Am avut ocazia să le transmitem partenerilor noştri ruşi că o dificultate întâmpinată de un stat membru constituie o dificultate pentru întreaga comunitate europeană. Este foarte important, dacă vrem să existe o cooperare strânsă, să înţelegem că UE se bazează pe principii de solidaritate", a declarat Barroso. Angela Merkel s-a declarat "preocupată" că persoane care doreau să manifesteze la Samara, cu ocazia summitului, au fost împiedicate să părăsească Moscova de către forţele de ordine ruse.

Putin şi Merkel s-au plimbat cu barca sub clar de lună

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, la o plimbare cu barca sub clar de lună, joi, pe Volga, după ce au lucrat până târziu pentru ameliorarea relaţiilor UE-Rusia, aflate într-un punct sensibil, scrie Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite