Summitul UE-Africa, marcat de scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europenii şi africanii s-au reunit la Lisabona pentru a întoarce pagina colonizării, lansând un nou "parteneriat" strategic între cele două continente, într-un moment în care China investeşte

Europenii şi africanii s-au reunit la Lisabona pentru a întoarce pagina colonizării, lansând un nou "parteneriat" strategic între cele două continente, într-un moment în care China investeşte masiv în Africa.

Organizat cu o "întârziere" de şapte ani, summitul a fost marcat de absenţa premierului britanic Gordon Brown şi a omologului său ceh Mirek Topolanek, care au refuzat să se aşeze la aceeaşi masă cu Robert Mugabe (foto), controversatul preşedinte al statului Zimbabwe.

Liderii europeni l-au atacat la scenă deschisă pe liderul de la Harare, o poziţie radicală fiind exprimată de cancelarul german, Angela Merkel, care l-a acuzat pe preşedintele din Zimbabwe că "pătează imaginea" noii Africi. "Situaţia din Zimbabwe ne afectează pe toţi, atât în Europa, cât şi în Africa", a afirmat Merkel în faţa a aproape 70 de şefi de stat şi de guvern de pe cele două maluri ale Mediteranei.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că nu a dat mâna cu Mugabe şi că nici nu s-a gândit să discute cu el, iar premierul danez Anders Fogh Rasmussen l-a numit pe liderul de la Harare "bandit". Şefii de stat şi de guvern prezenţi la Lisabona au adoptat ieri o "strategie comună" însoţită de un plan de acţiune care defineşte opt parteneriate prioritare ce trebuie puse în aplicare în următorii trei ani, înaintea următorului summit, prevăzut să se desfăşoare în 2010, în Africa. (Luminiţa Bogdan)

Băsescu dă un milion de euro pentru studenţii africani

Prezent la summit, preşedintele Băsescu s-a referit, în intervenţia sa, la angajarea României în relaţiile cu ţările africane în domeniile educaţie şi ştiinţă. Băsescu a promis că anul viitor va fi alocat aproape un milion de euro pentru 120 de burse oferite tinerilor din Africa şi că România va creşte, treptat, asistenţa pentru educaţie alocată statelor africane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite