Summit UE-China, cenzurat după gustul Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disputele comerciale şi embargoul privind armele au fost problemele sensibile ale summitului UE-China care a avut loc joi. Detaliile oficiale au fost puţine din cauza tradiţionalei reticenţe a părţii chineze de a răspunde întrebărilor presei occidentale.

Întâlnirea anuală UE - China vine pe fondul unor dispute dure legate de practicile comerciale dintre cele două părţi, dar şi al aşteptărilor unui sprijin al Beijingului pentru criza datoriilor din zona euro. Aceasta este ultima reuniune la nivel înalt dintre cele două puteri economice înainte de schimbarea de generaţii a puterii de la Beijing. Premierul Wen Jiabao va ceda în câteva luni conducerea Partidului Comunist chinez, iar din primăvara anului viitor va veni la putere o generaţie de tineri politicieni, care ar putea schimba tendinţele relaţiilor UE-China.

„Trebuie să spun franc. Cele două chestiuni - ridicarea embargoului privind armele şi recunoaşterea statutului de economie de piaţă al Chinei - la care lucrăm de zece ani, nu au dat încă rezultate.

Regret profund lucrul acesta", a spus liderul chinez, la întâlnirea sa cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso şi cu cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy. Imediat după aceste cuvinte sonorul a fost tăiat, iar înregistrarea video difuzată pentru ziarişti a fost întreruptă.

 Embargoul privind armele a fost impus de UE împotriva Chinei în 1989, după suprimarea protestelor din Piaţa Tiananmen. Disputele comerciale au fost tot mai multe în ultimul an. Ultimul caz: Comisia Europeană a acuzat China că a vândut panouri solare - în valoare de miliarde de euro -sub costul de piaţă din UE, ceea ce a enervat Beijingul.

În primăvara lui 2012, Beijingul a anunţat că nicio companie aeriană chineză nu va plăti noua taxă pe emisii de carbon impusă în UE. Chiar dacă operatorii aerieni chinezi anunţaseră în trecut că nu se vor supune acestei legislaţii, faptul că Executivul de la Beijing se opune categoric şi oficial unei directive UE a fost considerată o acţiune fără precedent. La acel moment, Comisia Europeană a anunţat oficial că lucrează la o lege care va bloca accesul companiilor chineze în blocul comunitar, în contextul unei nemulţumiri tot mai ridicate a oficialilor de la Bruxelles faţă de măsurile protecţioniste aplicate de Beijing. Aceste două incidente au venit după ce, în 2011, UE a început să taxeze produsele chinezeşti ca răspuns la practicile Beijingului.  

UE, cu ochii pe sprijinul de la Beijing

Era de aşteptat însă ca summitul dintre liderii UE şi cei chinezi să încerce să elimine controversele tot mai mari legate de comerţ şi să găsească un numitor comun pentru soluţiile de combatere a crizei datoriilor. Relaţiile tot mai strânse cu China sunt una dintre puţinele soluţii la creşterea economică critică din economiile statelor europene.

În acelaşi timp, companiile din China sunt cele care investesc în acest moment cel mai mult în UE, iar Guvernul de la Beijing este un cumpărător important al datoriei guvernelor din zona euro. Una dintre mizele-cheie este rezerva valutară a Chinei, una din cele mai mari din lume, estimată la 3.240 miliarde dolari, mai notează Reuters.  

Reuniunea UE-China se încheie însă fără o conferinţă de presă, după ce partea chineză a dorit să selecteze ziariştii care să fie prezenţi şi să limiteze întrebările. Reprezentanţii celor două instituţii europene care au găzduit întâlnirea au refuzat şi au precizat public acest lucru. Experţi ai Comisiei Europene au stat însă la dispoziţia jurnaliştilor cu informaţii de background după încheierea summitului. „Am fi vrut să avem o conferinţă de presă, dar nu a fost posibil să ajungem la un acord în ce priveşte condiţiile de organizare", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit AFP.

Partea chineză a dorit „să aleagă ziariştii, să limiteze întrebările", a mai explicat ea. Chiar şi în timpul discuţiilor oficiale,  atunci când partea chineză a ajuns la temele controversate ale dezbaterilor, precizările au fost tăiate din înregistrările ce au fost puse la dispoziţia presei, la cererea delegaţiei oficialilor de la Beijing.  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite