Summit-ul UE Rusia: Putin le-a bătut obrazul liderilor europeni că nu ridică vizele pentru ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parteneriatul adevărat este imposibil atâta timp cât există bariera vizelor pentru cetăţenii Rusiei şi UE, a declarat luni preşedintele Vladimir Putin, în deschiderea celei de-a doua zi a summit-ului Rusia-UE, care se desfăşoară la Sankt-Petersburg.

Drept exemplu, Putin a dat recenta sa vizită în Europa: jurnaliştilor de la Kremlin li s-au eliberat vize doar pentru o singură zi şi ea expira exact în preajma începerii conferinţei de presă.

Potrivit şefului statului, în această problemă insuflă un anumit optimism procesul liberalizării călătoriilor reciproce. Referindu-se la parteneriatul Rusiei şi UE, Putin a reamintit că circa 50% din schimbul de mărfuri al Rusiei merge spre UE.

Vorbind despre cooperarea în sfera energiei, el a anunţat că practic s-a încheiat construirea celei de a doua ramificaţii a gazoductului Nord Stream, iar construirea South Stream trebuie să înceapă la sfârşitul anului.

Divergenţe şi privind criya din Siria

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a calificat situaţia din Siria ca fiind „oribilă" şi a cerut, luni, Damascului să pună capăt violenţelor şi să aplice Planul de pace al reprezentantului internaţional Kofi Annan.

„În privinţa Siriei, voi spune că situaţia este oribilă. Regimul sirian trebuie să înceteze toate formele de violenţă şi acorde susţinere deplină Planului de pace al lui Annan", a declarat Herman Van Rompuy într-o conferinţă de presă la finalul Summitului Rusia-UE, desfăşurat la Sankt-Petersburg.

El a afirmat că poziţia UE şi cea Rusiei, vechi aliat al Damascului, diferă în unele privinţe. Rusia refuză să facă presiuni asupra regimului lui Bashar al-Assad, susţinând că şi opoziţia armată are partea sa de vină în conflictul din Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite