Suedezii vor fi cei mai spionaţi europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Stockholm poate intercepta telefoanele şi e-mailurile cetăţenilor de rând, fără ordin judecătoresc, potrivit unei legi adoptate recent Suedia devine din 2009 prima ţară

Guvernul de la Stockholm poate intercepta telefoanele şi e-mailurile cetăţenilor de rând, fără ordin judecătoresc, potrivit unei legi adoptate recent

Suedia devine din 2009 prima ţară din UE unde autorităţile pot intercepta convorbirile telefonice şi e-mailurile populaţiei, fără aprobarea procurorilor.

Circa 2 milioane de petiţii au fost înregistrate pe website-ul cotidianului suedez "Expressen" împotriva noii legi, aprobate recent de parlament.

Actualmente, în Suedia, ca şi în alte ţări europene, supravegherea convorbirilor telefonice şi a e-mailurilor necesită ordin judecătoresc şi se poate face numai în cadrul unor anchete penale.

Criticii spun că noua lege încalcă dreptul la viaţa privată şi contravine convenţiilor privind drepturile omului.
Ministrul suedez al apărării, Sten Tolgfors, a declarat, tot pe un forum online, că datele care nu sunt relevante pentru serviciile secrete vor fi distruse. El a subliniat nevoia de a apăra Suedia de atacuri teroriste, precum cele din New York, Londra sau Madrid.

Companiile îşi mută serverele în Finlanda

TeliaSonera, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Suedia, şi-a mutat serverele de e-mail în Finlanda, în aprilie, anticipând măsura.

Timo Lehtinen, de la Autoritatea de Reglare a Comunicaţiilor din Finlanda, a declarat pentru AP că se aşteaptă ca şi alte companii să facă la fel. El şi-a exprimat dubiile în privinţa eficienţei măsurii luate de Suedia. "Traficul este aşa de mare încât este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân. Dacă cineva pune la cale un act terorist, îl poate face foarte greu sau imposibil de detectat", a spus el.

Reprezentanţii TeliaSonera şi ai Google spun că legea reprezintă cel mai drastic proiect de interceptare în Europa, ce se poate compara numai cu cel din SUA. Peter Fleischer, de la Google, a spus chiar că Suedia calcă pe urmele Chinei şi Arabiei Saudite.

Un sondaj de opinie indică faptul că 47% din suedezi sunt împotriva măsurii, în timp ce 36% sunt în favoarea ei.

Guvernele au tendinţe similare pe tot continentul

Marea Britanie este una dintre cele mai spionate naţiuni, cu 4,2 milioane de camere de luat vederi în spaţii publice. Autorităţile pot monitoriza telefoanele şi e-mailul, cu aprobarea Ministerului de Interne.

Germania este pe punctul de a adopta o lege ce prevede monitorizarea e-mailului suspecţilor în anchete penale, cu ordin judecătoresc. Măsura este în vigoare în cazul telefoanelor.

Italia este una dintre cele mai "ascultate" ţări democratice, cu 76 de interceptări la fiecare 100.000 de oameni, anual, cu aprobarea procuraturii.

Franţa va tripla numărul camerelor de luat vederi în spaţii publice, până în 2009.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite