Sud-europenii, mai harnici decât germanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cercetare recentă infirmă afirmaţiile cancelarului german, Angela Merkel, care i-a acuzat pe greci, pe spanioli şi pe portughezi că ar fi „leneşii Europei“. Productivitatea Germaniei pe cap de locuitor este apropiată de media productivităţii muncii în ţările din Europa de Sud, arată statisticile.

Europenii din sudul continentului muncesc mai mult şi timp mai îndelungat decat germanii, relevă un studiu, ce contrazice recentele declaraţii făcute de cancelarul german, Angela Merkel. Un studiu statistic publicat de economistul-şef al băncii franceze Natixis, Patrick Artus, arată că germanii muncesc mai puţin într-un an, dar şi pe parcursul vieţii, faţă de locuitorii din sudul Europei. În plus, cercetarea arată că germanii nu muncesc mai intens decât vecinii lor.

Studiul, bazat pe rapoartele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi pe datele Eurostat, dezvăluie că durata de muncă a unui german este de 1.390 de ore pe an, adică substanţial mai mică decât a unui grec (2.119 ore), a unui portughez (1.719 ore) sau a unui spaniol (1.654 ore). Un francez lucrează 1.554 de ore pe an, potrivit studiului.

Productivitate similară

„Productivitatea Germaniei pe cap de locuitor se menţine apropiată de media productivităţii muncii în ţările din Europa de Sud. Rata productivităţii pe oră lucrată e peste medie, dar nu mai bună decât cea din Franţa sau Grecia", se menţionează în studiu. Cu toate că vârsta de pensionare e mai ridicată în Germania - în prezent este de 65 de ani, urmând să crească la 67 de ani - portughezii şi spaniolii muncesc mai mult pe parcursul vieţii. Vârsta reală de pensionare (care ia în calcul şi pensionările anticipate) este, în aceste ţări, de 62,6 ani, respectiv de 62,3 ani - faţă de 62,2 vârsta medie efectivă de pensionare la germani.

Vârsta reală de pensionare pentru greci este de 61,5 şi se aşteaptă să crească la 62,5 până în 2015, în urma programului de austeritate impus de guvernul elen, care a stabilit ridicarea ei de la 60 la 65 de ani.  Numai francezii şi italienii se pensionează, în medie, cu doi ani mai devreme decât germanii, la 60, respectiv 60,1 ani, potrivit studiului. 

Critici nejustificate

Luna trecută, Angela Merkel a criticat concediile şi sistemele de pensii ale ţărilor din sudul Europei, spunând că sunt prea generoase. „Ar trebui ca în ţări ca Grecia, Spania sau Portugalia să nu se iasă la pensie mai devreme ca în Germania, pentru ca toată lumea să facă aceleaşi eforturi. E important acest lucru", a declarat Merkel. „Nu putem să avem o monedă comună, iar unii să aibă concediu din plin şi alţii puţin.

Pe termen lung acest lucru nu funcţionează", a mai spus ea, la o manifestaţie organizată de partidul conservator CDU în orăşelul Meschede, din vestul ţării. Germania s-a lăsat rugată anul trecut pentru a acorda ajutor Greciei. Berlinul a aprobat apoi susţinerea Irlandei şi a Portugaliei. Merkel a propus un pact de competitivitate care ar putea forţa statele eurozonei să-şi coordoneze politicile naţionale legate de impozite, taxe şi vârsta de pensionare.

Vot pe tema pensiilor

Alegătorii sloveni au votat ieri într-un referendum privind reforma sistemului de pensii, esenţială pentru economia naţională, dar şi pentru soarta Guvernului de centru-stânga al premierului Borut Pahor. Premierul, care nu dispune de majoritate în Parlament, a făcut apel în favoarea creşterii vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani. Slovenia, fosta „poveste de succes" în rândul ţărilor foste comuniste care au aderat la UE, a fost grav afectată de criza economică în 2008-2009, care a determinat dublarea ratei şomajului în decurs de numai trei ani. Ţara ar putea fi nevoită să solicite ajutorul UE şi al FMI, ca şi Grecia, Irlanda sau Portugalia. 

Cifre

Studiul, bazat pe rapoartele OECD şi pe datele Eurostat, dezvăluie că durata de muncă a unui german este de 1.390 de ore pe an, adică substanţial mai mică decât a unui grec (2.119 ore), a unui portughez (1.719 ore) sau a unui spaniol (1.654 ore). Un francez lucrează 1.554 de ore pe an, potrivit studiului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite