Premieră: Studierea limbii kurde va fi autorizată în şcolile publice din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studierea limbii kurde va fi autorizată în şcolile publice din Turcia începând din anul şcolar viitor, a declarat marţi şeful guvernului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan. Aceasta este o premieră pentru statul turc unde rebeliune kurdă nu s-a stins , în pofida unor reforme care au extins drepturile acestei minorităţi, relatează AFP.

„Elevii noştri (...) vor putea de acum să înveţe limbile şi dialectele locale. De exemplu, dacă va exista un număr suficient de elevi, kurda va putea fi aleasă ca materie opţională", a declarat Erdogan, calificând această măsură drept una „istorică".

Declaraţia a fost făcută în faţa grupului parlamentar al formaţiunii sale politice, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din mişcarea islamistă).

Până acum, kurzii îşi puteau învăţa limba maternă doar în instituţii private sau la universitate, nu însă şi în şcolile publice.

În ultimii ani, guvernul de la Ankara a acordat minorităţii kurde (12-15 milioane de persoane) o serie de drepturi, mai ales culturale, în încercarea de a pune capăt conflictului cu separatiştii kurzi şi de a creşte şansele Turciei de a adera la Uniunea Europeană.

Din 2009, un post naţional, TRT6, emite integral în limba kurdă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite