Străinii fac legea armelor în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa trupelor SUA şi NATO stau oameni-bombă veniţi din jurul ţării şi arme chinezeşti Mai mult de o jumătate din atentatorii sinucigaşi din Afganistan, tot mai mulţi în

În faţa trupelor SUA şi NATO stau oameni-bombă veniţi din jurul ţării şi arme chinezeşti

Mai mult de o jumătate din atentatorii sinucigaşi din Afganistan, tot mai mulţi în ultimii doi ani, au trecut prin şcolile islamice radicale din Pakistan. Lipsiţi de altă educaţie, mulţi dintre ei cred ori că nu vor muri, ori că şi civilii musulmani ucişi vor ajunge în Paradisul martirilor.

Un raport al ONU, dat publicităţii la şase ani după primul atac sinucigaş din Afganistan - în care a murit liderul mujahedin Ahmad Shah Massoud -, calculează că acest fel de atentate s-au înmulţit accelerat în ultimii doi ani: anul trecut au avut loc 123, iar anul acesta deja 103 - soldate cu moartea a 193 de civili, 62 militari afgani şi 10 soldaţi străini. Din 2005, oamenii-bombă au devenit chiar armă comună a insurgenţilor talibani, arată BBC News online.

Creiere spălate

Potrivit raportului, afganii trebuie să accepte că şi compatrioţii lor se dedau la asemenea acte ucigaşe, chit că mai mult de o jumătate din atentatori provin din Pakistan, Asia Centrală sau ţările arabe - după cum a explicat chiar un comandant taliban. Faţă de atentatorii sinucigaşi din alte state, cei din Afganistan sunt de obicei săraci şi lipsiţi de altă educaţie decât cea primită în madrassele din Pakistan.

Adesea, părinţii care îi trimit acolo nici nu ştiu că fiii lor s-au aruncat în aer - asta dacă nu sunt orfani. Intervievarea a 23 de atentatori-sinucigaşi care au eşuat în misiune mai arată că o parte au fost păcăliţi că nu vor muri şi vor primi recompense financiare, în timp ce alţii au fost obligaţi să se arunce în aer sub ameninţarea cu decapitarea...

Altă categorie este a celor furioşi pe prezenţa militară străină din Afganistan şi pe victimele civile ale acesteia ori pe corupţia administraţiei de la Kabul.

Îndreptate asupra trupelor străine sau locale ori a oficialilor guvernamentali, atentatele sinucigaşe fac mai multe victime între civili afgani - atentatorii cred însă că şi aceştia ajung în Paradisul musulman, ca martiri.

Deşi numai o zecime din afgani socotesc că asemenea atentate sunt justificate, ele scad încrederea în statul afgan.

Soluţii sugerate de ONU pentru reducerea motivaţiei atentatorilor sunt reducerea victimelor civile ale forţelor străine şi participarea la trupele ISAF, conduse de NATO, a cât mai multor state musulmane - în prezent, acestea sunt Turcia, Azerbaidjan şi Albania.

Arme low-cost

BBC afirmă că oficiali britanici s-au plâns, în medii private, autorităţilor de la Beijing că o serie dintre armele capturate de la insurgenţii talibani care atacă trupele Marii Britanii şi Statelor Unite în Afganistan sunt de recentă provenienţă chineză - s-a promis cercetarea plângerilor, dar s-au reiterat asigurările că exporturile chineze sunt conforme obligaţiilor internaţionale.

Acum nu mai este vorba despre armele chineze ieftine prezente pe multe fronturi civile, ci despre sofisticate rachete antitanc şi antiaeriene ori componente pentru mine. Potrivit unor surse americane, China ar vinde astfel de arme Iranului, care le pasează talibanilor - noii aliaţi de conjunctură, deşi sunniţi, ai Iranului şiit împotriva SUA.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite