Stocurile de arme şi muniţii din Libia, motiv de îngrijorare pentru ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există riscul ca mai multe lansatoare de rachete să fi fost furate, a declarat, miercuri, reprezentantul special al ONU pentru Libia, Ian Martin, într-o intervenţie în faţa Consiliului de Securitate, relatează Mediafax.

El a adăugat că, după înlăturarea regimului lui Muammar Kadhafi, în Libia au fost descoperite şi stocuri de arme chimice a căror existenţă nu era cunoscută anterior.

În plus, Kadhafi acumulase şi "cel mai mare stoc de rachete antiaeriene", a precizat Martin.

Mai mulţi responsabili ONU şi-au exprimat în ultima vreme îngrijorarea că unele dintre armele şi muniţiile stocate de fostul regim libian ar fi putut ajunge deja la rebelii din Darfur sau insurgenţii din organizaţia al-Qaida din Maghrebul islamic.

"Mii de bucăţi au fost distruse în cursul operaţiunilor NATO. Dar trebuie să vă împărtăşesc îngrijorarea noastră tot mai mare legată de jafuri şi posibila proliferare a rachetelor antiaeriene", a spus Martin.

El a afirmat că armele chimice şi materialele nucleare sunt, în majoritate, sub controlul forţelor Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), însă a avertizat că "este din ce în ce mai clar" că există depozite de arme chimice a căror existenţă nu a fost încă dezvăluită.

La Tripoli încă mai există stocuri importante de muniţie în zone rezidenţiale, depozitate de forţele loiale fostului regim pentru a asigura protecţia în faţa atacurilor aeriene, a mai spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite